30.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOdržana obuka o održivosti u turizmu u Dubrovniku u sklopu EU projekta...

Održana obuka o održivosti u turizmu u Dubrovniku u sklopu EU projekta SUSTOUR

esetak stručnjaka iz privatnog i javnog sektora sudjelovali su danas u Dubrovniku na radionici o održivosti izletničkih programa koju financira EU.

Hrvatska udruga putničkih agencija (UHPA), u sklopu europskog projekta SUSTOUR, okupila je ključne organizacijske skupine i sudionike dubrovačke turističke djelatnosti s ciljem identificiranja problema no i uvođenja mogućih koraka ka poboljšanju utjecaja turističkog poslovanja na lokalne zajednice.

Vodeća regionalna turistička agencija Adriatic DMC, koja je ujedno I sudionica projekta SUSTOUR, podržala je edukaciju koju je predvodio stručnjak za održivi turizam Naut Kusters, generalni direktor Travelife-a i jedan od osnivača Global Sustainable Tourism Councila.

Naut Kusters, komentirao je radionicu: „Odaziv privatnih poduzeća kao i lokalnih vlasti na današnju radionicu koju podržava Europska unija pokazuje koliko turistički sektor u Dubrovniku ozbiljno shvaća održivost. Kao vrhunska destinacija za kruzere, Dubrovnik ima najveći potencijal za ostvarivanje pozitivnih promjena u Hrvatskoj u vidu poboljšanja održivosti. Nadam se da će ishod ove radionice biti smislena i koordinirana akcija oba sektora čime će Dubrovnik postati primjer u Europi.“

Licencirani turistički vodiči, ugostitelji, OPG-ovi, vinarije, prijevoznici i drugi pružatelji usluga upoznali su se s Travelife kriterijima koji se odnose na njihovo područje, a u drugom dijelu radionice grupe su imale zadatak identificirati kritična područja unutar svog poslovanja gdje bi moglo doći do poboljšanja.

U 2018. godini gotovo 40% putnika, oko 312.000 ljudi,  na kruzerima u Dubrovniku išlo je na organizirani izletnički program. [i]

Voditeljica projekta SUSTOUR u Adriatic DMC-u, Kim Butigan, komentirala je važnost radionice: „Svi izletnički programi koriste lokalne tvrtke koji su  predstavljeni na današnjoj obuci,  te smatram da zajedničkim snagama možemo postići da Dubrovnik bude prepoznat kao važna održiva turistička destinacija.Naši inozemni partneri zahtjevaju od nas da održimo standard poštivajući Travelife kriterije te vjerujemo da će to ubrzo postati standard za sve pružatelje usluga.

„Kao odgovoran turoperator, prepoznajemo važnost prilagodbe našeg poslovanja kako bismo osigurali dugoročnu održivost destinacije, kako za putnike koji žele doživjeti regiju na najbolji mogući način, tako i za lokalno stanovništvo koje bi trebalo moći živjeti, a u isto vrijeme imati i koristi od turizma bez negativnog utjecaja.

“Nadam se da ćemo moći ići naprijed te napraviti značajna poboljšanja u našem poslovanju s partnerima iz privatnog i javnog sektora.”

Radionici su nazočili i predstavnici Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika i Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

Neda Lušić, koordinator odrzivosti u UHPA-i: „UHPA igra ključnu ulogu kako bi pridonijela održivom razvoju turizma i poboljšala konkurentnost svojih članica kroz vrijednosti društveno odgovornog poslovanja. Kao projektni partner za SUSTOUR, u mogućnosti smo podržati destinacijske menadžment firme kao što je Adriatic DMC da ostvare svoje zelene ciljeve i poboljšaju vidljivost Hrvatske na međunarodnoj platformi u ovom području.“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA