30.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleOdržana Ljetna škola brodogradnje u Centru za mlade Dubrovnik umjesto na Lokrumu

Održana Ljetna škola brodogradnje u Centru za mlade Dubrovnik umjesto na Lokrumu

Po prvi puta radi lošeg vremena u posljednjih 7 godina koliko se već održava Ljetna škola brodogradnje, ista nije održana na Lokrumu. Kao zamjenska lokacija je poslužila tehnička radionica u Centru za mlade Dubrovnik. Time se još jednom pokazalo dobrim ulaganje Grada Dubrovnika u prostore Centra za mlade u kojem među ostalim udrugama djeluju i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika i njene članice s mnogobrojnim radionicama za djecu i mlade. Tako da sada i u slučaju lošeg vremena Zajednice tehničke kulture i njihove članice za aktivnosti na otvorenom imaju osiguran zamjenski prostor da se radionice ne moraju otkazivati.

Prvi dan se održala radionica brodomaketarstva, a drugi dan radionica mornarskih čvorova. Radionicu brodomaketarstva su vodili nagrađivani dubrovački brodomaketari: voditelj Centra brodomaketarstva Mladen Mitić iz Modelarskog instituta Nave Dumins i Vladimir Glavočić iz Društva brodomodelara Argosy. Na radionici su polaznici pravili makete pasare, barke s nadkabinom, kajaka i remorkera.

Radionicu mornarskih čvorova drugog dana održao je Lovre Peović iz Udruge Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ. Na radionici polaznici su nakon uvodne priče o konopima, vrsta i gdje se koriste, naučili vezati četiri osnovna mornarska čvora pašnjak, muški, ženski i zastavni čvor. Osim toga pokazao im se sustav kolotura koji se koristi na jedrilicama, te prijenos tim sustavom. Polaznici su se iskušali u potezanju konopa preko kolotura.

Ljetna škola brodogradnje organizirana je u suradnji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Modelarskog instituta Nave Dumins, Društva brodomodelara “Argosy”, Udruge Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ, uz podršku Rezervata Lokrum i Hrvatskog saveza brodomaketara.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA