31.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiODLIČAN PROJEKT: Počeli radovi uređenja trase uskotračne željeznice u Konavlima

ODLIČAN PROJEKT: Počeli radovi uređenja trase uskotračne željeznice u Konavlima

Općina Konavle je započela s radovima na uređenju i opremanju Ćirove staze, u sklopu projekta ĆIRO II (puni naziv: Cross-border Thematic Tourism Destination Old Narrow Gauge Railway ĆIRO).

Projekt se financira u okviru INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Predviđene aktivnosti uključuju radove čišćenja i košenja staze, zatim nadopunjavanja zaštitnih ograda na opasnijim lokacijama, izgradnju manjeg biciklističkog mosta iznad oštećenog nasipa te nasipavanja tamponom manje granulacije dionica koje su sada najmanje pogodne za bicikliranje. Prioritetne lokacije i dionice definirane su analizom i izradom projektne dokumentacije u okviru raspoloživog, ali ipak ograničenog budžeta (definirano uvjetima natječaja i ugovorom).

Osim radova, na Ćirovoj stazi kroz Konavle u okviru ovog projekta biti će uređeni piknik park i tematsko dječje igralište (Vojski do) te vanjsko vježbalište (Mihanići).

Staza će u cijelosti biti nadopunjena postavljanjem 50 smjerokaza, 15 informativnih tabli, uređenjem šest vidikovaca i jedne lokacije za fotografiranje te postavljanjem klupa i set stolova s klupama.

Staze će imati i dio opreme u skladu sa trendovima zelene tranzicije, konkretno bit će postavljeno šest pametnih klupa i dvije punionice za električna bicikla, koja će također biti nabavljena u sklopu projekta.

Također, u okviru projekta bit će nabavljen ATV s malčerom za održavanje tj. košenje staze, kao i druga potrebna oprema i alat.

Za prostor BK Konavle na Zvekovici bit će nabavljena uredska oprema u svrhu informativnog „bike deska“, a ispred će biti postavljen vanjski multimedijalni info panel s cjelovitim informacijama o stazi i turističkoj ponudu u njezinoj blizini. U kontekstu vidljivosti projekta, bit će organizirane dvije promotivne biciklističke vožnje. Planirana je izrada aplikacije za mobilne uređaje, u kojoj će biti sadržane sve informacije o sadržajima duž staze.

Glavni cilj projekta je jačanje i povećanje raznolikosti turističke ponude Hercegovine, Dubrovačko-neretvanske županije i Bokokotorskog zaljeva kroz razvoj zajedničke tematske turističke destinacije: Stara uskotračna željeznica ĆIRO.

Glavni partner projekta je Općina Ravno, a uz Općinu Konavle projektni partner je i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog. Ukupna vrijednost projekta u sve tri države zbirno je 1.770.362,68 eura, od čega je 85 posto sufinanicirano sredstvima Europske unije, odnosno u iznosu od 1.504.808,26 eura.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA