13.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022
NaslovnicaVijestiOdgovor iz Grada: nismo primili nijednu pritužbu ugostitelja, ugovori su rađeni po...

Odgovor iz Grada: nismo primili nijednu pritužbu ugostitelja, ugovori su rađeni po poznatoj špranci

Nakon što smo doznali kako su dubrovački ugostitelji dobili ugovore za najam javnih površina koje se pribojavaju potpisati zbog kako kažu, dvije stavke koje su sporne za njih, porazgovarali smo s predsjednikom Udruge ugostitelja Antom Vlašićem. U jednoj od njih se traži da ugostitelj jamči svojom imovinom za ukupni iznos zakupnine za cijelo vrijeme trajanja ugovora, odnosno za pet godina, a druga je, ukoliko Gradsko vijeće odluči radi prohodnosti umanjiti ili potpuno ukloniti stolove i stolice te osloboditi javnu površinu to može i napraviti, a zakupnik je dužan prihvatiti takvu promjenu i dostaviti raskid ugovora o zakupu javne površine. Zatražili smo očitovanje od Grada Dubrovnika, kazali su kako nisu do sada zaprimili nijednu zamjerku na predložene ugovore, smatraju kako su izabrali najblaže sredstvo osiguranja tražbine, a ističu i kako vode višemilijunske sporove sa dužnicima.

-Grad Dubrovnik do sada u niti jednom trenutku nije zaprimio zamjerku ni jednog ugostitelja na predložene ugovore. Jedino što smo mogli vidjeti jest medijski istup gospodina Vlašića u kojem ističe problem s bjanko zadužnicama. Bjanko zadužnice svi poslovni subjekti daju prilikom potpisivanja ugovora sa svojim dobavljačima ukoliko naravno isti ne plaćaju avansno. To je najnormalnije sredstvo osiguranja potraživanja u poslovnom svijetu i prilikom potpisivanja ugovora isto se gotovo redovno koristi.

Nadalje, ističu kako su predloženi ugovori ugostiteljima zapravo tipski, tvrde kako je istovjetan ugovorima koji su se potpisivali i do sada.

-Grad Dubrovnik već dugi niz godina sklapa ugovore sa zakupnicima javnih površina koji su izraz slobodno ugovorene volje, te iste možemo nazvati tipskim ugovorima.  Ugovor koji je ponuđen zakupcima gotovo je istovjetan ugovorima koji su se potpisivali do sada i nitko ih nikad nije smatrao spornim. Ugovorni odnos podrazumijeva da zakupnik plaća određeni iznos za korištenje javne površine Grada Dubrovnika, a isti iznos propisan je  ugovorom. Tražbina iz ugovora se sukladno pozitivnim zakonskim propisima može osigurati različitim sredstvima osiguranja: založnim pravom na nekretnini ili pokretnini, bankovnom garancijom ili bjanko zadužnicom.

Tvrde kako su izabrali najblaže sredstvo osiguranja tražbine, a još napominju kako Grad Dubrovnik vodi višemilijunske sporove sa dužnicima, odnosno zakupnicima koji nisu plaćali ugovorene zakupnine.

-Obveza je Grada Dubrovnika, kao jedinice lokalne samouprave, odgovorno gospodariti svojom  imovinom. Isto tako, vodeći računa da zakupnike ne dovede u nepovoljniji položaj, Grad Dubrovnik izabrao je najblaže sredstvo osiguranja tražbine, svjestan da bi bankovna garancija bila puno učinkovitija, ali i za zakupnika nepovoljnija jer mnogi ne bi zadovoljili uvjete koje banka traži prilikom izdavanja istih. Grad Dubrovnik ima u načelu pozitivna iskustva sa svojim zakupnicima, koji uglavnom uredno ispunjavaju sve svoje obveze, ali isto tako potrebno je napomenuti kako Grad Dubrovnik vodi višemilijunske sporove sa dužnicima, odnosno zakupnicima koji nisu plaćali ugovorene zakupnine.

S obzirom kako su Zagreb, Split, Zadar, Šibenik, Opatija i još neki drugi gradovi u potpunosti otpisali najam javne površine i komunalnu naknadu, a Grad Dubrovnik samo dio, kažu kako ne ulaze u odluke pojedinačnih jedinica lokalne samouprave.

-Grad Dubrovnik kao vlasnik prostora i javnih površina je donio odluku o oprostu 50% najma i 70% javne površine. Neki gradovi su donijeli odluke o potpunom oprostu dok su drugi donijeli odluke o odgodama. Ne ulazimo u odluke pojedinačnih jedinica lokalne samouprave. Ukupni oprost potraživanja  prema gospodarstvenicima iznosi 27 milijuna kuna, a uz navedeno kroz mjere pomoći gospodarstvenicima još je osiguran dodatni iznos za plaćanje najma svima onima koji se ne nalaze u gradskim prostorima u maksimalnom iznosu od 2. 500,00 kn mjesečno. Za sada je osiguran iznos za tu potporu od 3 milijuna kuna i vjerujemo da smo u ovim okolnostima i sukladno proračunskim mogućnostima napravili maksimalno – napisali su iz Grada Dubrovnika.

Ante Vlašić: ugovori koje su ugostitelji dobili od Grada šokirali su i pravnike

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA