31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleOd umjetnina do kredence iz 19. stoljeća, što sve prodaju Dubrovčani?

Od umjetnina do kredence iz 19. stoljeća, što sve prodaju Dubrovčani?

Svaki zaljubljenik u umjetnine i antikvitete izdvojit će pozamašan iznos za rijetke primjerke. No kakve rijetke primjerke prodaju Dubrovčani i koja je njihova cijena? Istražujući pronašli smo kako su na prodaji umjetnička djela od preko 70 tisuća kuna, sofa od vremena Luja XV., kredenca s kraja 19. stoljeća pa sve do antiknih radio aparata koji se sve rjeđe mogu pronaći te im je tako i cijena sve viša zbog manjka ponude.

Tako primjerice jedan od najskupljih primjeraka koji prodaju Dubrovčani je umjetnička slika Milovana Stanića – New York. Riječ je o ulju na platnu veličine 155 x 130 cm, cijena je 75 tisuća kuna, a kako stoji u oglasu djela su izlagana na svim retrospektivama preminulog slikara. Inače Stanić je gajio vječnu ljubav prema Dubrovniku gdje je završio srednju školu, a 1999. u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik priređena je i retrospektivna izložba.

New York

Drugo mjesto najskupljih blaga koje Dubrovčani prodaju dijele kamena kada za koju vlasnik traži 37 tisuća kuna, te replika Paul Rubensa – Otmica Leukipovih kćeri koju je vlasnik procijenio na 37 i pol tisuća kuna, a u oglasu još stoji kako je slika stara nekoliko stotina godina.

kamena kada
Paul Rubens – Otmica Leukipovih kćeri

Slika Dubrovnika, ulje na lesonitu iz 1958. godine prodaje se za 35 i pol tisuća kuna, vlasnik je naveo prezime Jurišić kao autora slike.

Na prodaju se našao i akvarel Pulitike iz 1967. za koju vslanik tvrdi kako je netipična, potpisana i savršeno očuvana u originalnom okviru, a cijena od 18 tisuća kuna nije fiksna.

Kamenice za maslinovo ulje zasigurno su rijetkost na tržištu pogotovo ako su stare nekoliko stotina godina i kao takve, njihova cijena kreće se od 14 do 25 tisuća kuna.

Kamenica za čuvanje maslinovog ulja, stara nekoliko stotina godina – 27 000 kuna
Kamenica stara oko 150 godina – 14 000 kuna

Također, na prodaji se našla i kredenca s kraja 19. stoljeća koja je, kako tvrdi vlasnik izrađena u Beču, a njezina cijena je 10 tisuća kuna.

Jedan od prodavatelja iz Dubrovačko – neretvanske županije objavio je kako prodaje rezbarenu sofu koja potječe još od Luja XV. Vlasnik kaže kako je to starina koja je generalno obnovljena i nekorištena nakon toga. Procijenjena je na 7600 kuna.

Da Dubrovčani posjeduju rijetke primjerke dokazuje i prodaja engleskog radio aparata, tip PT36 Pilot radio. Ovaj antikni radio iz 1936. godine prodaje se po cijeni od 4900 kuna.

FOTO: Njuškalo.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA