30.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOBLJETNICA TRAGEDIJE Od pomorske nesreće u Koločepskom kanalu prošlo je šest godina

OBLJETNICA TRAGEDIJE Od pomorske nesreće u Koločepskom kanalu prošlo je šest godina

Na današnji dan prije šest godina Dubrovnik je potresla vijest o tragediji koja se u noćnim satima dogodila u Koločepskom kanalu.

U večernjim satima tog dana, 25. travnja 2017., u Koločepskom kanalu je došlo do sudara broda Lučke kapetanije “Danče” i gumenjaka. Od devet osoba koliko ih je te večeri, oko 21.30 sati išlo sa Šipana, gdje su radili cijeli dan i pripremali jedan ugostiteljski objekt za otvaranje sezone, preživjelo je samo dvoje ljudi.

Živote su na more te noći izgubili: Alen Perišić iz Dubrovnika, Jele i Daniel Kobaš iz Velike Gorice, Barry John Bandur – povratnik iz Sydneya koji je boravio u Malom Stonu, Marina Vuletić iz Dubrovnika dok se Tomislav Belak iz Šibenika i Bojan Stojiljković iz Mokošice, još uvijek vode kao nestali.

Od devetero putnika koje je te večeri krenulo prema Brsečinama nesreću su preživjeli Viktor Markota iz Rogotina i Velimir Šetka iz Kule Norinske.

Što se dogodilo kobne noći?

Dana 25. travnja 2017. godine u 21:20 sati po lokalnom vremenu (UTC + 2) u Koločepskom kanalu dogodila se vrlo ozbiljna pomorska nesreća, u kojoj je došlo do sudara javnog broda (prvenstveno namijenjenog traganju i spašavanju na moru) pod hrvatskom zastavom imena „Danče“, luke upisa Dubrovnik, izgrađenog 2002. godine, duljine preko svega 18,08 m.

Iste večeri u 20:50 sati brod „Danče“ isplovljava iz ACI marine Dubrovnik (Komolac, Rijeka dubrovačka) te plovi Koločepskim kanalom prema luci Sobra (otok Mljet) na izvršenje zatraženog hitnog medicinskog prijevoza s otoka za Dubrovnik. Na brodu se nalaze 3 člana posade.

Oko 21:00 sati brodica oznake „690 DB“ isplovljava iz uvale Pakljena (otok Šipan) prema uvali i mjestu Brsečine na obali. Na brodici se tijekom plovidbe nalazi 1 član posade i 8 putnika.

Iznenada, u 21:20 sati, u Koločepskom kanalu na poziciji: ϕ = 42⁰ 43,3′ N; λ = 017⁰ 55,8′ E (otprilike 0,4 NM istočno od otoka Šipan) dolazi do sudara broda „Danče“ i brodice oznake „690 DB“.

Od posljedica sudara 5 osoba smrtno stradava (voditelj brodice i 4 putnika s brodice), 1 osoba je lakše, a 1 osoba teže ozlijeđena (obje osobe su putnici i istovremeno jedine preživjele osobe na brodici), dok se 2 osobe (putnici s brodice), još smatraju nestalima.

Na brodu „Danče“ nije bilo smrtno stradalih ili ozlijeđenih osoba.

Brodica oznake „690 DB“ značajno je oštećena, dok je brod „Danče“ pretrpio manje oštećenje.

Brod i brodica nisu namijenjeni prijevozu tereta pa tereta i šteta na teretu nije bilo.

Nije bilo ni štete nanesene trećim stranama, kao ni smrtno stradalih ili ozlijeđenih trećih strana.

Na poziciji sudara nije uočeno onečišćenje mora ili okoliša gorivom ili uljima.

Neposredno nakon sudara brod „Danče“ upućuje MAYDAY poziv te je SAR akcija aktivirana. Prvi dolazi u pomoć brodici oznake „690 DB“. Spašava preživjele i traga za nestalima. Više od 8 punih dana nakon sudara traje koordinirana, opsežna i složena spasilačko – potražna akcija za osobama s brodice. Značajni ljudski i tehnički resursi su aktivirani.

Dodajmo, i da je nakon ove pomorske nesreće, protiv zapovjednika broda Danče pokrenuta istraga, sumnjičilo ga se kako je prekršio pomorske propise, no nepravilnosti nisu utvrđene, a istragom je između ostalog utvrđeno i kako je na gumenjaku bilo ukrcano više ljudi od dopuštenoga.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA