29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOd rujna u Pločama besplatan vrtić za svu djecu

Od rujna u Pločama besplatan vrtić za svu djecu

Grad Ploče od rujna potpuno će financirati trošak vrtića za svu djecu, a liste čekanja, kod njih nema. Gradonačelnik Mišo Krstičević ističe kako “Pitanje cijene vrtića više nije briga za roditelje u Pločama”,

– Vrtić nije pitanje samo čuvanja djece, već standard predškolskog odgoja i obrazovanja na koje svako dijete u suvremenom društvu ima pravo.

Vlada Republike Hrvatske navodno od 1. siječnja 2024. kreće sa sufinanciranjem cijene vrtića. Kako čujemo, to će biti za naš grad na razini između 10 i 18,75 %. Prijedlog SDP-a je bio da Vlada u cijelosti preuzme taj trošak što i dalje vjerujem da bi to bilo jedino ispravno, no mi nećemo čekati. Kakva god odluka države o sufinanciranju bude, dobro će nam doći. Naše društvo, i na kraju Ploče, nemaju važniju temu od ove. Pozvao bih sve gradove da se priključe i pomognu roditeljima. Zahvaljujem svima koji su vrijedno radili kako bismo došli u situaciju donijeti ovakvu odluku.

Siguran sam da će ova naša odluka dovesti do toga da će dio roditelja koji dosad nisu slali djecu u vrtić promijeniti svoju odluku. To će dovesti do povećanog pritiska na vrtiće, ali radimo sve kako bismo bili spremni za to. Izrađen je glavni projekt i osigurana su proračunska i EU sredstva za dogradnju centralnog vrtića gdje će se stvoriti mjesta za još 50-ak jasličke djece.

Godinama prije radili smo da ova usluga ne bude briga našim sugrađanima. S jednim novim i 2 adaptirana objekta osigurali smo 70 novih mjesta zbog čega već treću godinu nemamo neupisane djece. Kada smo krenuli bilo ih je 230, ove godine 309. Sufinanciramo boravak drugog i trećeg djeteta u vrtiću, a za četvrto i svako sljedeće dijete vrtić je već besplatan. Cijene smo zamrznuli na onima iz 2014. iako ih je većina gradova zbog raznih razloga podizala. Od 2017. i 33 djelatnika, lani smo ih imali 49 zaposlenih u DV Ploče. Pripremili smo dokumentaciju i prijavili na sufinanciranje energetsku obnovu i sanaciju konstrukcije centralnog vrtića, za vrtić u Kominu u pripremi je dokumentacija.

Djeca i standard obitelji apsolutni su nam prioritet, a besplatni vrtići odluka je koja to još jednom potvrđuje, ističe gradonačelnik Ploča.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA