25.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOD DANAS Hrvatska otvorena za sve državljane EU, za treće zemlje samo...

OD DANAS Hrvatska otvorena za sve državljane EU, za treće zemlje samo s posebnim razlogom

Hrvatsku je prema službenim podacima Hrvatske turističke zajednice u prvih šest mjeseci posjetilo više od 1,6 milijuna turista. Od danas je naša zemlja otvorena za sve državljane EU, državljane zemalja koje su u schengenskom prostoru, državljane zemalja koje su pridružene schengenskom prostoru te državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem u tim državama. Dodatno, za treće zemlje Hrvatska omogućuje ulazak uz potvrdu razloga.

Potražnja za Hrvatskom kao destinacijom za ljetni odmor raste iz dana u dan i broj turista se kontinuirano povećava za njih oko 30.000 dnevno. Trenutno je najviše inozemnih gostiju iz Njemačke, nakon toga iz Slovenije, Češke, Poljske i Austrije.

Preko službene aplikacije https://entercroatia.mup.hr/, a prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, do sada se za ulazak u Hrvatsku prijavilo više od milijun gostiju.

Hrvatska je u koordinaciji s ostalim članicama Europske unije od danas otvorila granice te omogućila slobodan ulazak u zemlju za sve državljane EU, državljane zemalja koje su u schengenskom prostoru, državljane zemalja koje su pridružene schengenskom prostoru te državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem u tim državama. Dodatno, za treće zemlje Hrvatska omogućuje ulazak uz potvrdu razloga, i to za zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, diplomate, policijske službenike, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih razloga; dodatno, osobe koje nemaju riješen dugotrajni boravak u EU. Svi oni mogu provjeriti ispunjavaju li uvjete za ulazak ovdje


Prilikom ulaska u Hrvatsku nije potrebno ići u samoizolaciju niti se treba provoditi bilo kakav test na COVID-19.

Radi skraćenja procedure na graničnom prijelazu svima koji ulaze u Hrvatsku savjetuje se prethodno ispunjavanje najave na https://entercroatia.mup.hr/ .

Na digitalnoj informativnoj platformi Europske komisije „Re-open EU” možete na jednom mjestu i u realnom vremenu vidjeti detaljne informacije važne za putovanja i planiranje odmora ove sezone. Zajednička EU platforma pokazala je kako je Hrvatska, zahvaljujući kvalitetnoj epidemiološkoj situaciji, jedna od najotvorenijih zemalja u EU

Iako u Hrvatskoj ne postoje ograničenja (obvezno je nošenje maski jedino u javnom prijevozu, a određene dodatne mjere sigurnosti su donesene u pojedinim regijama, dok su maske za lice preporučene u zatvorenim prostorima diljem zemlje) standardi sigurnosti u svim turističkim objektima su visoki, a hrvatski epidemiolozi su napravili vrlo detaljne smjernice za sve tipove objekata i turističkih usluga koje su implementirane diljem zemlje.

Precizne preporuke za organiziranje rada hotela, kampova i općenito ugostiteljskih objekata možete pronaći na službenim web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA