Očekuje se lošija sezona, uštede, ali Grad će pomoći gospodarstvenike

Gradonačelnik je zadovoljan upravljanjem situacijom oko koronavirusa u Hrvatskoj, no na današnjoj konferenciji za medije na kojoj se govorilo o utjecaju ovoga virusa na dubrovački turizam, kazao je kako bi prema procjeni Grad Dubrovnik u prvih šest mjeseci mogao izgubiti oko 30 milijuna kuna. Na konferenciji je rečeno kako je veljača pala za 6 posto u dolascima, i 7 posto u noćenjima. Od početka ove godine to je ukupno 15 posto manje dolazaka i 12 posto manje noćenja.

– Na rebalansu koji ćemo imati u svibnju ćemo pokriti taj gubitak od 30 milijuna kuna i na taj način ćemo zatvoriti tu priču. Nakon lipnja ponovno ćemo promatrati situaciju i onda ćemo donositi daljnje odluke. Do sada kontroliramo financijsku situaciju s očekivanim smanjenim priljevom novaca – kazao je na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Mato Franković.

– Ono što je trenutno najevidentnije je da dolazi do odgode većih skupova i konferencija u hotelima. Većina toga što je bilo predviđeno za ožujak i travanj prebačeni su za jesen, a neki su i otkazani. Ovo je situacija koja pogađa globalni turizam, a ne samo nas. Vanredna je situacija na koju se moramo što bolje pripremiti, utjecaja na sezonu će biti, ali treba raditi na tome da taj utjecaj bude što blaži – kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Ana Hrnić.

Po pitanju utjecaja koronavirusa na dubrovački turizam na konferenciji je govorio i Stanko Ljubić, predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija.

– Malo sam duže u turizmu i pamtim 1972. godinu kada su bile velike boginje, onda se realiziralo 30 posto najavljenog prometa, pa smo imali Domovinski rat, a sada imamo koronavirus. Kada govorimo o bookingu negdje oko 45 posto je lošije stanje na dnenvoj bazi u odnosu na prošlu godinu. Ako se usporedimo s nama konkurentnim zemljama, onda smo mi još uvijek dobri. Situacija se mijenja iz dana u dan, sve se promijenilo u zadnjih 15 dana pojavom koronavirusa u Italiji. Danas smo razgovarali o onome što je na nama da radimo u Županiji, složili smo se da bi trebalo uvesti plan B, uvesti štednju.

– Očekujemo da će glavna sezona donekle biti popunjena, ali sve ovisi o razvijanju situacije. Njemačka, Francuska, Italija, Češka savjetuje svojim građanima da ostaju doma i ne putuju. Mislim da će biti negdje 30 do 40 posto lošija sezona, ako bi se zaustavio koronavirus – rekao je Ljubić.

Grad Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj koji je organizirao konferenciju za medije povodom koronavirusa i njezina utjecaja na turizam.

– Što se tiče državnog upravljanja ovom situacijom, svjedoci smo kako je svaki dan konferencija, međutim ako se gleda izolirano ne može se puno toga napraviti. Sigurno da se očekuje od različitih subjekata ugostitelja, hotelijera, agencija puno više nego što može jedan ministar. Ne znamo što će se dogoditi u avioindustriji. Što se tiče izvješća Ministarstva svjesno smo da nam ne mogu puno pomoći. Agencije i hotelijeri imaju alate na koji način će privući goste kada se koronavirus smanji. Mislim da ćemo tek za 15 do 30 dana moći donijeti neke mjere i konkretnije odluke. Očekujemo olakšice od Ministarstva kako bi preživjeli. Morat ćemo dobro razmisliti hoćemo li moći zadržati sve radnike i sezonce –  kazao je Ljubić.

– Ostvarili smo pozitivan rast proračuna, što znači da imamo viška prihoda od 27 milijuna kuna kojim ćemo pokriti manjak prihoda. Ukoliko ovo ne bude dovoljno onda ćemo vidjeti koje kapitalne projekte ćemo stopirati. Mislim da smo se u ovome trenutku financijski dobro pripremili, pomoći ćemo svim gospodarstvenicima na dubrovačkom području. Jedan dio prihoda smo se spremni odreći, pomoći ćemo ljudima da opstanu. To su npr javne površine, zaustavljanje na Pilama, porez na potrošnju, ali ćemo čekati lipanj i tada ćemo donijeti mjere. Kroz proračun ćemo već pripremati scenarije. Vodimo računa o svemu – kazao je gradonačelnik.

Dodao je kako će od pogođenijih gradova u Hrvatskoj definitivno biti Dubrovnik.

-U ovome trenutku sezona nije upitna, ali 80 posto se smanjio upit i interes na web stranicama na Bookingu za područje Grada Dubrovnika. Ne treba stvarati paniku ići ćemo polako. Sezona će biti značajno lošija. U ovome trenutku tržište kruzera je najugroženije. Venecija je pod karantenom, a 70 posto kruzera dolazi iz regije Venecije, od toga trenutno nema ništa. Postoji broj otkaza, ali imamo druge kruz kompanije za dodatno mjesto u luci. Ne možemo odustati od kruzera jer imamo značajan gospodarski učinak od njih, ali mora ih biti u granicama – kazao je gradonačelnik Franković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.