14.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 21 listopada, 2021
NaslovnicaVijestiObuljen Koržinek o uhićenju Kazimira Bačića: To baca sjenu na sve dobro...

Obuljen Koržinek o uhićenju Kazimira Bačića: To baca sjenu na sve dobro i kvalitetno na HRT-u

U današnjoj emisiji Nedjeljom u 2 gostovala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Na početku emisije voditelj i urednik Aleksandar Stanković ispričao se gledateljima HTV-a rekavši da mu je neugodno zbog uhićenja glavnog ravnatelja Kazimira Bačića, a osvrnuo se i na program HTV-a. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je kazala da je i njoj neugodno, to baca sjenu na sve dobro i kvalitetno što se radi na HTV-u.

 Neugodno mi je zbog uhićenja glavnog ravnatelja HRT-a, koje je velika sramota za ovu kuću, neugodno mi je jer radim u ustanovi koja tuži svoje i druge novinare zbog kritike, neugodno mi je što se troši novac pretplatnika kako bi se plaćali sudski procesi, neugodno mi je što se ponekad u HTV-ovim emisijama prikazuje program povijesno-revizionističkih sadržaja. Neugodno mi je što su ukidanje emisije javnog karaktera na štetu emisija koje smo radili u vlastitoj produkciji, za što je dobrim djelom odgovoran zakonodavac, neugodno mi je kao novinaru što je u proteklih 10 godina bilo intervjua s premijerima, predsjednicima, ministrima koji su izgledali kao da te osobe razgovaraju same sa sobom u ogledalu, rekao je Stanković.

– Nisam službeni predstavnik HRT-a, ali na neki način Nu2 i ja zaštitni smo znaci ove kuće. Zbog svega toga ispričavam se gledateljicama i gledateljima HTV-a što smo svjedoci sramote koja se dogodila HTV-u, ispričavam se i zbog svega što sam napomenuo. Na HTV-u ima puno ljudi koji razmišljaju slično, ali nisu u prigodi ovo vam izreći. Izražavam žaljenje i u njihovo ime, dodaje Stanković.

Ministrica je kazala da je i njoj neugodno, to baca sjenu na sve dobro i kvalitetno što se radi na HTV-u. Stankoviću je kazala da se i on mogao ispričati za svoje gafove, na što joj je on odgovorio da se uvijek ispriča. Obuljen Koržinek rekla je da je HTV i dalje jako gledan, vjeruje mu se i pronalazi prostor za hrvatsku kreativnu industriju te bi, gledajući cjelinu, HTV-u dala vrlo dobru ocjenu.

Na pitanje može li HDZ sa sebe skinuti odgovornost što je izabran Kazimir Bačić, kazala je da se ravnatelj bira u Saboru, a Bačić je 30 godina radio na HTV-u, i moglo ga se promatrati kao profesionalca koji će raditi u korist HRT-a. Prve godine njegova mandata HRT je napravio iskorake u vezi poslovanja, ispunjavanja ugovorih obveza.

Stanković je konstatirao da je Bačić tužio vlastite novinare za velike iznose zbog kritike, a ministrica je kazala da je to fenomen koji se događa i u drugim medijskim kućama te na nivou EU-a.

– Na razini Ministarstva formirana je radna skupna u koju su uključeni predstavnici pravosuđa, sudbene vlasti, novinari, nakladnici, rekla je.

Smatra da to nije presporo.

U mandatu naše Vlade sloboda medija po ljestvici Europskog udruženja novinara, poboljšana je se za 30 mjesta. da nije bilo tih nerazumnih i neutemeljenih tužbi HRT-a rezultati bi bili još bolji, rekla je. Zaključila je da je Vladi u interesu da napreduje na toj ljestvici.

Uz sve što se događa, kako da se građanima objasni da moraju plaćati pretplatu, upitao je Stanković spominjući razne inicijative u tom smjeru, među ostalim i predsjednikov prijedlog da se makne informativni program.

– Nemojmo o predsjedniku, on vas je nazvao Yutelom, osjećate li se vi Yutelovim novinarom?, odgovorila mu je.

Kažimir Varda, bivši potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti predložio je Kazimira Bačića, a HDZ je to podržao. Nije to čudno da sve ovo isplivala van, vi ste to morali znati, rekao je Stanković.

– Glavnog ravnatelja bira Sabor, došle su kandidature, Bačić je izgledao kao profesionalac. Ne sjećam se, možda je Varda bio u Odboru za medije, koji predlaže ravnatelja. HDZ je tada za vrijeme pregovora iznjedrio zakon koji je imao vrlo demokratsku proceduru donošenja odluke o glavnom ravnatelju gdje su se trebali usuglasiti vladajući i oporba, rekla je.

Kao mogući ravnatelj HRT-a spominje se Renato Kunić, kojem je ministričin suprug kum, a Bojan Glavašević kaže da bi u tom slučaju sve išlo pred Povjerenstvo o sukobu interesa, naveo je Stanković.

Na pitanje što ona misli i je li to otegotna okolost, ako Kunić poželi biti ravatelj, odgovorila je da nije stekla dojam da Kunić ima takvih ambicija. Njezin suprug bio je Kunićev kum prije 35 godina, a ona se za svog supruga udala prije 10 godina. Kunić je tada već izgradio karijeru na HRT-u, neovisno o njoj te ne vidi nikakvu poveznicu. On sada zamjenjuje Bačića, jer tako propisuje Statut, ističe.

– Dok sam ja ministrica, iako ne utječem na bilo koji način na izbor, bilo bi loše da se kandidira.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić