28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleObuka HGSS-a za spašavanje u kriznim situacijama na vodi

Obuka HGSS-a za spašavanje u kriznim situacijama na vodi

U okviru aktivnosti EU projekta FIRESPILL kodržan je program osposobljavanja članova HGSS-a s područja Dubrovačko-neretvanske županije za spašavanje u kriznim situacijama na vodi. Obuka je ovo koja zadovoljava standarde na razini Europske unije te joj je pristupilo 30 polaznika koji će biti osposobljeni za spašavanje na brzim i divljim vodama te u poplavama, uključujući spašavanje u uvjetima slabije vidljivosti i mraka.

Pročelnik HGSS stanice Dubrovnik Jadran Kapović pojasnio je cilj obuke: „Ovo je jedna od aktivnosti gdje operativne snage sustava civilne zaštite obučavamo za slučajeve reagiranja u poplavama ili bujičnim poplavama. Dakle i po procjeni rizika od velikih katastrofa, poplava je jedna od onih koje su vrlo izražene u našoj županiji, pogotovo ako uzmemo u obzir dolinu Neretve. U ovom momentu ćemo kroz tečaj obučiti 30 ljudi i oni će biti ti koji će prvi reagirati u slučaju bilo kakve katastrofe koja se događa na vodi.“

Pročelnik komisije HGSS-a za spašavanje na vodi i u poplavama Rene Tonkli iznio je više detalja o samoj vježbi: „Radili smo praktični dio, prva vježba je uključila imitaciju debla koje se nađe po našim rijekama i situacije u kojima se mogu naći sami spašavatelji. Tu smo vježbali kako da se oni izvuku iz situacije koja je za njih opasna i koja nije uopće poželjna. Sljedeća vježba je bila uzvodno, kada imamo mogućnost da ekipa od nekoliko spašavatelja može jednostavno to prehodati u sigurnim uvjetima i može pomoći nekome sa lakšim ozljedama da se sigurno prebaci na suprotnu obalu.“

Polaznici obuke iskazali su zadovoljstvo novo stečenim znanjima i iskustvom. Istaknuli su kako je način obuke bio kreativan i vrlo koristan te da od provedenih vježbi imaju najbolje dojmove.

Glavna aktivnost projekta FIRESPILL na području Dubrovačko-neretvanske županije je izgradnja Centra za obuku operativnih snaga civilne zaštite u Kuli Norinskoj koji je svečano otvoren u prosincu 2022. godine, a služi kao ispostava Centra za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu Splitsko-dalmatinske županije u Vučevici. Centar u Vučevici budući je regionalni centar koji će surađivati s vodećim centrima u drugim Europskim državama. 

Cilj projekta FIRESPILL je povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu učinkovitijeg rješavanja prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Projektno partnerstvo čini 15 organizacija iz hrvatskih i talijanskih regija, a vodeći partner je Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije. Vrijednost projektnih aktivnosti koje se provode na području Dubrovačko-neretvanske županije iznosi  1.562.469,00 €. Inače, ukupna vrijednost svih projektnih aktivnosti je 16.492.799,60 € koje se 85 %, odnosno u iznosu od 14.018.879,65 €, sufinanciraju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a putem programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska. Projekt FIRESPILL traje do kraja lipnja ove godine.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Dubrovačko-neretvanske županije i ni na koji način ne odražava stavove Europske unije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA