33.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOBRATILI SU NAM SE OČAJNI: ni nakon tri dana istraživanja nemamo pojma...

OBRATILI SU NAM SE OČAJNI: ni nakon tri dana istraživanja nemamo pojma kome se turisti mogu obratiti ako sumnjaju na covid 19. I mi zovemo turiste da nam dođu!?

Hrvatska polako otvara svoje granice stranim turistima. Ministar Božinović hvali se da smo jedna od rijetkih zemalja Europe u kojoj se događa turizma, da jedini imamo gužve na granicama, a za pojedine medije kazao je kako se putem web stranice Enter Croatia najavilo 160 tisuća gostiju. Turistički stručnjaci predviđaju da će gosti ove godine radije boraviti u privatnom smještaju i kampovima. Dubrovnik ima velike smještajne kapacitete upravo u u privatnom smještaju i mnogi se privatni iznajmljivači danas pitaju što poduzeti, koga nazvati ako posumnjaju na zarazu koronavirusom kod svojih gostiju.

Pitanja je mnogo, a odgovori daleko od konkretnih. Odgovornost se prebacuje s jedne institucije na drugu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo najavio je da će objaviti detaljne preporuke za privatne iznajmljivače. Samo nije rekao kada. Dogodine?

Jer, sredina lipnja je!

Privatni iznajmljivači ovih dana tapkaju u mraku. Ali i agencije koje imaju konkretne upite od strane zainteresiranih gostiju. A ono glasi – molim vas KONKRETAN podatak kome ću se javiti ukoliko osjetim simptome koji upućuju na koronu.

Mnogo je nepoznanica pred njima. Hoće li im gosti, koji to dosad još uvijek nisu napravili, otkazati rezervacije za srpanj, kolovoz i rujan?

Između ostalog i zbog naše aljkavosti i usporenosti, nesposobnosti?

Hoće li biti dodatnih rezervacija sad kad su se granice konačno počele otvarati? Hoće li uspjeli izvući barem nešto od ove sezona koja je, sve dok se nije pojavio COVID 19 trebala biti rekordna?

U šumi svih ovih pitanje, mnoge ovih dana muči još jedno. Kome se privatni iznajmljivači trebaju obratiti ako se gost koji odsjeda u njihovom smještaju zarazi ili se pojavi sumnja da se zarazio koronavirusom?

Pojedini privatni iznajmljivači koji imaju sreću da će im najavaljeni gosti ipak doći pokušali su samostalno doći do informacija kako postupiti u takvoj situaciji, ali konkretne odgovore nisu dobili, stoga su se za pomoć obratili medijima. Nisu oni jedini koje to zanima.

KONKRETNU i JASNU informaciju žele znati svi koji sudjeluju u lancu turističke usluge u našemu gradu i županiji.

Pokušali smo im pomoći. Kroz odgovore ćete i sami zaključiti koliko smo kao država, ali i grad (ne)spremni i koliku smo nesposobnost pokazali u utvrđivanju protokola o kojemu se trebalo razmišljati u onom trenutku kada smo počeli prizivljati turiste da dođu i posjete hrvatski jug. Neozbiljno i neodgovorno.

U svrhu pripreme ovog teksta odaslali smo brojne upite na brojne adrese. Od Doma zdravlja u sklopu koje djeluje COVID-19 ordinacija, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika te Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, no svaki zaprimljeni odgovor, nije ponudio odgovore nego je otvorio nova pitanja.

Stoga krenimo redom.

COVID ambulanta u sklopu Dom zdravlja, de facto više ne funkcionira, što nam je potvrdio i ravnatelj Branko Bazdan.

„Prema uputama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva COVID-19 ordinacija Doma zdravlja prestala je s radom jer su prestali epidemiološki uvjeti za postojanje takve ordinacije.”

Tako je jedina svrha ove ambulante koja radi od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati, uzimanje briseva osoba koje same plaćaju testiranje na koronavirus i njihovo slanje na analizu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagreb. U Dubrovniku su to najčešće pomorci, kojima kompanije zahtjevaju negativan test prilikom ukrcaja. Rad ordinacije Dom zdravlja financira vlastitim sredstvima.

A tko radi u poslijepodnevnim satima i vikendom? Ne stižu turisti samo radnim danima ujutro.

Bazdan nam je potvrdio da su voljni raditi u proširenom obimu odnosno produžiti radno vrijeme ordinacije, ako Turistička zajednica, Grad Dubrovnik ili netko drugi bude voljan snositi troškove rada.

Kako je za pružanje usluga zdravstvene skrbi nadležna županija, s upitom o mogućnosti financiranja COVID ambulante za vrijeme trajanja turističke sezone obratiti smo se Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U odgovoru koji smo zaprimili navodi se kako je osim pri Domu zdravlja, testiranje na COVID-19 moguće obaviti i u OB Dubrovnik te da je dubrovačka bolnica nabavila uređaj za testiranje te će moći provoditi dijagnostiku bez da se uzorci šalju na analizu u Zagreb.

Oni, pak, kažu kako se u prostoru za dekontaminaciju ispred Objedinjenog hitnog bolničkog prijema testiranje obavlja svakog dana, i vikendom od 8 do 9 sati!

„Prema dosadašnjoj praksi, usluge testiranja na COVID-19 najčešće koriste pomorci, putnici na jahtama i sl. Sukladno trenutnoj, stabilnoj situaciji s pandemijom koronavirusa u našoj županiji, a samim time i manjem broju osoba koje se svakodnevno testiraju, zasad ne postoji potreba za produljenjem radnog vremena COVID ambulante” stoji u odgovoru županije.

“Također, a kako je javnost već zasigurno upoznata, Dubrovnik je nedavno nabavio i uređaj za testiranje na COVID-19 te će ono vrlo skoro biti omogućeno svima kojima će biti potrebno, a tako da će OB Dubrovnik sve provoditi sama, bez slanja uzoraka na analizu u Zagreb, čime će ujedno biti dodatno ubrzana i kvaliteta i reakcija u slučaju ponovne pojave virusa. Slijedom svega rečenog i pri Domu zdravlja i u OB Dubrovnik moguće je, a bit će moguće i nadalje, obaviti testiranje na COVID-19, kako za naše sugrađane, tako i za turiste i sve one kojima će to u predstojećem razdoblju, uključujući i turističku sezonu, biti potrebno” zaključuje se u odgovoru Županije.

Vrlo skoro! Možda za Božić?

Upit smo poslali i Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Ravnatelj Mato Lakić nije bio baš opširan. Šturo je odgovorio da Hrvatski zavod za javno zdravstvo radi na izradi Preporuka za privatne iznajmljivače.

Radi na izradi Pravilnika! Pomalo! Tek je sredina lipnja.

Poslali smo ponovno tri novinarska upita Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo jer smo htjeli KONKRETNE odgovore, telefone, mjesta na koja se mogu uputiti pristigli gosti ili dati potpuna informacija svima onima koji žele odlučiti hoće li doći kod nas i preko tog parametra – kome se obratiti ukoliko posumnjaju na koronu, a da ih se ne šeta i ne voza “tamo i amo”, kako po svemu ovome izgleda.

U prvom odgovoru navodi se sljedeće: “U slučaju sumnje na COVID-19 kod gostiju odgovorna će osoba smještajnog objekta obavijestiti nadležnog liječnika, a osobu za koju postoji sumnja da je zaražena virusom i njegove bliske kontakte zamolit će da ostane u svojoj smještajnoj jedinici uz osiguranje dovoljne količine zaštitnih maski i papirnatih maramica do dolaska ili organiziranja prijevoza liječniku. Ako nadležni liječnik (tko je nadležni liječnik, op.a.) na temelju pregleda postavi sumnju na COVID-19, organizira uzimanje brisa te određuje bolesnom gostu i njegovim bliskim kontaktima izolaciju do dobivanja rezultata testiranja. Odluku o stavljanju u samoizolaciju oboljelog gosta i eventualno osoba s kojima je on bio u kontaktu donosi liječnik uzimajući u obzir početak bolesti kod oboljelog gosta te vrstu kontakta kojeg je oboljeli imao s drugim osobama, pridržavanja mjera fizičkog distanciranja, korištenje osobne zaštitne opreme i slično”.

Iako je sam protokol jasan, po zaprimanju odgovor ostalo nam je nejasno tko je zapravo nadležni liječnik te smo od HZJZ-a tražili dodatno pojašnjenje. U zaprimljenom odgovoru stoji: „Odgovorna osoba smještajnog objekta obavještava o bolesti liječnika u ugovornoj ambulanti ili liječnika u turističkoj ambulanti, ovisno o tome kako je na razini lokalne samouprave ugovorena zdravstvena zaštita za turiste” odgovorili su ovoga puta iz Zavoda.

Naše nedoumice nije odagnao ni ovaj odgovor, stoga smo poslali i treći upit. Uz molbu da nam se konkretno odgovori tko je liječnik u ugovornoj ambulanti, upitali smo i kad će HZJZ objaviti najavljenje upute za privatne iznajmljivače.

„Privatni iznajmljivači se trebaju obratiti Uredu za zdravstvo Grada ili Županije ili nadležnoj turističkoj zajednici radi informacija o tome koja je ambulanta zadužena za zdravstvenu skrb o njihovim gostima. Naime, organizacija zdravstvene skrbi je odgovornost lokalne samouprave u suradnji s lokalnom turističkom zajednicom” odgovorio nam je Kaić te pojasnio kako upute koje će Zavod izraditi neće sadržavati telefonske brojeve i adrese ambulanti koje skrbe o turistima.

„U uputama će pisati da je nužno na područjima samouprave osigurati takve ambulante, dijagnostiku, liječenje i izolaciju oboljelih” zaključio je epidemiolog.

Od Županije smo odgovor već dobili i oni su samo, bez konkretnih informacija, ispričali priču o mogućnostima dubrovačke opće bolnice i kupljenoj opremi za testiranje. S takvom informacijom gosti ne dobijaju nikakvu informaciju koja im može pomoći.

Nije nam preostalo nego se obratiti na još dvije adrese; onu Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

U odgovoru koji smo zaprimili od Turističe zajednice Grad Dubrovnika istaknuto je da nam šalju informacije za privatne iznajmljivače koje su napravljenje prema aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a koje su dostupne i na online platformi eVisitor koju privatni iznajmljivači koriste za prijavu svojih gostiju, a u samom odgovoru na naše pitanje kome su privatni iznajmljivači mogu obratiti stoji:

“Prema važećim uputama HZJZ-a, u slučaju sumnje na zarazu, pružatelji usluga smještaja dužni su kontaktirati dežurne epidemiologe čiji su brojevi objavljeni u spomenutoj uputi, nakon čega se trebaju pridržavati dobivenih epidemioloških uputa.

Prema informacijama koje smo dobili od Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, jedina ambulanta u Dubrovniku za COVID-19 je Infektivni odjel Opće bolnice Dubrovnik.”

Aha! Gosti koji sumnjaju na covid 19 će na Infektivni odjel u bolnicu?

Izvadak iz preporuka Hrvatske turističke zajednice

Je li itko iz dubrovačke Turističke zajednice nazvao telefonske brojeve epidemiologa ili NEKOGA i provjerio kada se radi te takvu informaciju proslijedio iznajmljivačima, agencijama, etc.? Ili je najlakše raditi po copy – paste modelu?

Čekamo odgovor iz Grada Dubrovnika, pa ćemo ga objaviti.

Nažalost, ni nakon svih dobivenih odgovora, koje smo zaprimili, nejasno nam je tko je nadležan i kome se privatni iznajmljivači mogu obratiti ako im gost posumnja na zarazu koronavirusom. Što mogu zainteresiranim turistima na ovakve upite odgovoriti iz agencija? Je li to dežurni epidemiolog, liječnik primarne zdravstvene skrbi, liječnik u turističkoj ambulanti?

Kamo mogu otići?

Ostaje posve nejasno.

I mi pozivamo goste da nam dođu. Upucavamo nekakve milijune u oglašavanje. Pričamo. Uglavnom pričamo. I nakon svih odgovora bez odgovora, pitamo: jesu li na pozicijama s kojih se odlučuje stvarno najsposobniji ljudi koji nas mogu izvući iz ovog turističkog potopa koji nam prijeti ili je riječ o inertnosti i lijenosti službi koje bi trebale u ovom trenutku definitivno povući snažno kola uzbrdo?

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA