29.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOBITELJI S MALOG STRADUNA: Valamar od prvog dana zagovara jedinstvenu dozvolu, otud...

OBITELJI S MALOG STRADUNA: Valamar od prvog dana zagovara jedinstvenu dozvolu, otud naša bojazan!

Nakon burne rasprave na prošloj sjednici Gradskog vijeća oko obnove Malog Straduna gdje se skoro četiri sata raspravljalo o ovoj temi, priopćenjem za medije oglasile su se i obitelji s Malog Straduna. Ističu kako je obnova Malog Straduna sukladno provedenom natječaju već započela, dodaju kako su već uložili novce u projekte u skladu sa zakonom i provedenom natječaju te pristupili realizaciji investicije. – Kome to odgovara da Mali Stradun ostane ovakav kakav jest, zapušten, Babin kuk je bio omiljeno mjesto gdje su građani dolazili, tko ne želi vidjeti građane grada Dubrovnika ponovno na Malom Stradunu – pitaju se obitelji s Malog Straduna. Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti.

-Nakon velike medijske pozornosti koja se stvorila oko obnove Malog Straduna osjećamo potrebu da se mi obitelji s Malog Straduna oglasimo osobno. Proteklih dana su se prizivale političke afere i padanje maski, raspravljalo se o svemu i svačemu, a nitko ne spominje nas obitelji s Malog Straduna i nitko se ne pita kako se mi osjećamo dok sve to slušamo nakon što smo marljivo punih 5 godina provodili i uspješno okončali propisanu pravnu proceduru za uređenje Malog Straduna kroz koju se prošlo i kroz javnu raspravu i usvajanje na Gradskom vijeću, verifikacijskoj komisiji Grada, ocjenjivačkom sudu i Hrvatskoj komori arhitekata.  Gradska Uprava nam je bila istinski partner od prvog dana i ravnopravno sudjelovala u svakom koraku uvidjevši javni interes u obnovi Malog Straduna. Sav uloženi novac u tih 5 godina od nekoliko milijuna kuna smo osigurale mi, obitelji s Malog Straduna, uz puno uloženog truda i strpljenja, a sve na obostrani interes kako nas malih poduzetnika da uložimo u obnovu naših nekretnina tako i interes šire javnosti da vratimo zapušteni Mali Stradun u život. 

Nakon što je sve uspješno okončano 13 obitelji u namjeri da obnovi svoje nekretnine i Mali Stradun sukladno provedenom natječaju započinje s postupkom ishođenja dozvola te još dodatno ulažemo u izradu projekata. Naravno da smo ostali  iznenađeni kada smo vidjel spornu “detaljniju razradu” a da ni ne znamo što točno ona znači. Što god da znači, s obzirom da je sva poznata pravna procedura za zonu Malog straduna ispoštovana i okončana zakon te izmjene ne dozvoljava.

Ne postoje izmjene koje bi trebale omogućiti obnovu Malog Straduna sukladno provedenom natječaju, jer obnova Malog Straduna sukladno provedenom natječaju je već započela, mi smo već uložili novce u projekte u skladu sa zakonom i provdenom natječaju te pristupili realizaciji investicije. Cijeli petogodišnji postupak je iznjedrio rješenje koje je pravno, imovinski i građevinski provedivo i zakonito, koje su Grad Dubrovnik i Hrvatska komora arhitekata potvrdili i temeljem kojeg je 13 obitelji već krenulo sukladno natječaju u ishođenje dozvola za obnovu njihovih nekretnina, dok za preostale tri cjeline koje su u Valamarovom vlasništvu ta tvrtka nije ništa pokrenula.

Jasno nam je da su im prioritet hoteli koje su obnovili i koji im donose profit i zbog kojih su možda zanemarili obnovu Malog Straduna u kojem nemaju nekog profita, ali zato ima u stradunu javnog interesa te ih stoga ovom prilikom molimo i ponovno  javno pozivamo da nam se pridruže u obnovi Malog Straduna već sutra na obostarni interes i interes šire dubrovačke javnosti.

Pozvani smo bili na sastank dana 27. veljače ove godine u maloj vijećnici na kojem su doneseni zaključci koje je usvojio Grad i Hrvatska komora arhitekata. Tom prilikom je tvrtka Valamar iznijela svoje zahtijeve da se ide na jedinstvenu dozvolu koju  zagovaraju od prvog dana jos 2016. godine. Taj prijedlog po tko zna koji put nije usvojen jer između ostalog  termin “jedinstvena” zakon ne poznaje, usvojene su građevinske cjeline u skladu s kojima smo i izradili naše projekte. Otud naša bojazan da se možda ovdje ne ide u tom smjeru, ali imamo povjerenja i duboko smo uvjereni da će gradska uprava ostat dosljedna pravu, zakonu i donesenim odlukama i zaključcima  jer smo na temelju toga uložili već milijune kuna.

Svi sadržaji koji su rekonstrukcijom planirani su isključivo javnog karaktera (restorani, barovi, butige,  slastičarnice, turističke agencije, igraone za djecu itd.), novi apartmani nisu planirani rekonstrukcijom, kojom se između ostalog čak proširuju postojeće zelene površine. Ovaj zahvat rekonstrukcije je puno više od obične “nadogradnje” i sitnih privatnih interesa kako se želi prezentirat, ovo je jedna sveobuhvatna obnova i revitalizacija Malog straduna kojom građani dobivaju nove javne sadržaje, zelene površine i nova radna mjesta,  javni interes je neupitan, da ga nema ne bi se bilo išlo na javnu raspravu i ne bi Grad ravnopravno sudjelovao u cijeloj proceduri svih 5 godina i deklarirao prvog dana ovaj projekt javnim interesom. Građani su od davnina vezani za ovaj prostor, a i sama činjenica da nitko od nas vlasnika nije prodao svoj poslovni prostor nit’ hoće, dovoljno govori koliko smo i mi sami vezani uz ovaj prostor, i da smo mi privatnici čim su se stekli uvjeti odmah pristupili  ishođenju dozvola i obnovi.

Ovdje se ne radi o interesu jedne ili dvije obitelji, radi se o interesu velikog broja dubrovačkih obitelji i jos puno većem javnom interesu koji se postiže obnovom Malog Straduna. Zato nas smeta kad se prozivaju pojedinačne obitelji poput obitelji Prkačin koja je eto kriva samo zato jer se našla tu među nama sa svojim nadaleko najmanjim udjelom od 20-ak kvadrata, ili poput obitelji Sršen koju se proziva samo zato jer se zalaže za ovu obnovu, jer njihovo zalaganje za obnovu cijelog Malog Straduna i svih naših nekretnina daleko nadilazi njihov privatni interes u cijeloj ovoj priči. Svi smo zajedno cijelo ovo vrijeme marljivo radili u našoj udruzi Mali Stradun koju smo osnovalii s jedinim ciljem da obnovimo stradun sudjelujući ravnopravno na sve moguće načine.

Pozdravljamo inicijativu trećine gradskih vijećnika koji su amandmanom pokušali samo zaštitit javni interes obnove Malog straduna i petogodišnji rad i trud svih vijećnika, gradskih službenika i struke koji su sudjelovali u ovom 5 godina dugom postupku i ukazati na protupravnost tog prijedloga.

Dragi naši sugrađani, postavljaju se pitanja na koja mi tražimo odgovore, kome to odgovara da Mali Stradun ostane ovakav kakav jest zapušten? Babin kuk je bio omiljeno mjesto gdje su građani dolazili, tko ne želi vidjeti građane grada Dubrovnika ponovno na Malom Stradunu?

Dragi naši sugrađani mi smo vam iznijeli sve same činjenice, a na vama je da sami donosete vaš vlastiti sud o ovome – napisale su obitelji s Malog Straduna.

HDZ: Iza Kristićevog zauzimanja za Mali Stradun ne stoji javni, već obiteljski interes

Kristić odgovara HDZ-u: svima, osim Vojku i ekipi, jasno je o čemu je bila riječ

Nadogradnja građevina na Malom Stradunu: što se dogovorilo i ima li (ne)zadovoljnih?

Obitelj Sršen izvjestila medije o ljepoti preuređenja Malog Straduna i javnom interesu u svemu tome

Kreće nadogradnja na Malom Stradunu na Babinu kuku, je li Marina Sršen prva?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA