13.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaKulturaObilježavanje pedeset godina časopisa „Latina et Graeca“ u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik

Obilježavanje pedeset godina časopisa „Latina et Graeca“ u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik

Pedeset godina časopisa Latina et Graeca obilježit će se u prizemlju Znanstvene knjižnice, Cvijete Zuzorić 4, u petak, 17. ožujka 2023. u 12 sati. Tom prigodom bit će postavljena izložba koja prikazuje različita izdanja Latine kroz pet desetljeća.

Nastao u krugu studenata prvenstveno klasične filologije, ali i arheologije, lingvistike i povijesti, časopis Latina et Graeca tijekom godina postao je jedini časopis u Republici Hrvatskoj posvećen prvenstveno klasičnim jezicima, antičkoj kulturi i civilizaciji, a u novije vrijeme i hrvatskoj baštini vezanoj uz latinski jezik.

Prvi broj Latine tiskan je 25. svibnja 1973. godine. Sadržajno, časopis pokriva širok spektar tema vezanih uz starogrčki i latinski jezik obrađujući njihove morfološke, sintaktičke, leksičke i druge zanimljivosti, zatim povijest Grčke i Rima kroz važne događaje, slavne osobe, religiju, kulturu i umjetnosti, nadalje, recentna arheološka otkrića i prikaze bogate arheološke baštine, kao i suvremene prijevode temeljnih djela antičkoga svijeta, ali i hrvatskih latinista.

Na obilježavanju će sudjelovati glavna urednica Tamara Tvrtković, članica uredništva Irena Bratičević, te dugogodišnja suradnica časopisa Latina et Graeca Jadranka Bagarić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA