9.8 C
Dubrovnik
Petak, 3 veljače, 2023

O blagdanima i smislu

U Elixiru smo ove godine iz nekog razloga pred blagdane spontano potegnuli temu loših navika i ovisnosti koje blagdani izvlače u prvi plan. Činilo nam se da je, iako ne baš u blagdanskom duhu, uputno i to iskreno pogledati, ako se već bavimo cjelovitim pristupom.

Da, uz blagdane se često spominje ta tema pretjerivanja u hrani i piću, te potreba za detoxom i povratkom na discipline nakon nove godine, pa stoga u jednom fitness studiju to i nije neobično.

No, kad pogledamo jedan sloj ispod, ulazimo u neke dublje teme, a to su naše ovisnosti. Svi ih imamo, poznajemo sebe s njima više ili manje, i često spominjemo potrebu da to bolje kontroliramo. A svatko zna kolika je kontroliranje ovisnosti borba s vjetrenjačama.

Nije čak ni važno govorimo li o ovisnosti o šopingu, šećeru, alkoholu ili perfekcionizmu. U svakom slučaju, nameće se pitanje – zašto blagdani koji bi trebali slaviti pobjedu božjeg svjetla nad grijehom i tamom, uvijek na površinu izvlače toliko suprotnog, i što je zapravo u cijeloj priči naša stvarna potreba.

U svim kulturama u ovo doba godine slavi se neka verzija blagdana pobjede svjetla nad tamom, od tradicija naših predkršćanskih predaka koji su slavili solsticiji i rođenje mladoga božića Sunca, Svarožića, do židovske Hanukke koja slavi nepobjedivi plamen svoje vjere, ili indijskog „festivala svjetla“ Diwalija, koji slavi povratak svog božanstva nakon pobjede nad demonima.

U kršćanskoj tradiciji također se rađa mali Božić, božansko djetešce koje donosi u tamu zime nadu i čudesno svjetlo samim svojim porođenjem. Iako je Uskrs u kršćanstvu zapravo najveći blagdan, Božić ga uvelike nadilazi količinom tradicija, vremena, truda i novca uloženog u njegovo obilježavanje.

Što to nama ljudima u ovo doba godine treba da nam kroz vjekove vuče toliko običaja, truda i dijeljenog značenja?

Sve spomenute tradicije imaju nešto zajedničko – vjera u povratak svjetla i zajedničke proslave u svim slojevima društva.

A čemu služe proslave, rituali, ceremonije i tradicije, nego zajedničkom podizanju vibracije, unošenju radosti i svetosti u određene trenutke?

Svima nam nakon duge sezone truda i rada treba taj trenutak smiraja i odmora koji donosi zima i raniji mrak, ali još i više, treba nam sigurnost da u mraku nismo sami, posjetnik na zajedništvo, međusobnu podršku i pripadanje. Obredni običaji su skoro svugdje izgubili sva dublja značenja osim te potvrde pripadanja zajednici.

Iz mog iskustva, najteže je za blagdane biti negdje gdje ne pripadaš zajednici i gdje ne dijeliš rituale i dublje značenje s ljudima oko sebe.

Možda se upravo u tom gubitku značenja i zajedništva krije razlog za sjenovitu stranu blagdana? Sve je više ovisnosti i ispraznog komercijalizma, a sve manje dubokog osjećaja pripadnosti i radosti, sve manje vjere u povratak svjetla i ljude oko sebe.

Znamo da transformacija uvijek počinje iznutra, iz sebe, iz svjesnosti što je to što nam treba i što želimo, a što treba otpustiti jer ne služi svojoj svrsi.

U iscjeljivanju ovisnosti cilj nam je uvijek dati rekonvalescentu nešto što hrani potrebu koja se krije ispod ovisnosti. A to su u svim vrstama ovisnosti najčešće dublji smisao, ljubav, osjećaj pripadanja, zadovoljstva i radosti. 

Stoga, da ne bismo zajednički sve dublje tonuli u društvo u kojem blagdani postaju sinonim za rastrošnost i ovisnosti, idemo najprije osvijestiti osobne istinske prioritete ovih dana, razmisliti kako ćemo ih zadovoljiti, te fokusirati svoj trud, vrijeme i namjeru upravo na to.    

Rituale stvaramo i održavamo sudjelovanjem u njima. Zašto se ove godine ne bismo fokusirali na izvorne namjere iza tih rituala i usredotočili se na radost druženja, svetost u ceremonijalnom dijeljenju molitve i hrane kroz duhovne obrede, kolende i zahvalnost, davanje iz srca koje drugome daje do znanja da ih osjećamo i volimo (umjesto plastičnih nepotrepština tek zbog običaja darivanja) te podizanje kolektivne vibracije kroz druženje, ples i pjesmu, običaj koji ovdje u nas poznajemo i održavamo od iskona.

Marija Grgurević je vlasnica holističkog fitness studija Elixir Vitae u Župi. Prije par godina ostavila je posao u event managementu i krenula je u podvig stvaranja jednog eksperimentalnog prostora za istraživanje nove paradigme života koji izlazi iz vlastitog kreativnog stvaranja i duhovnog rasta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA