24 C
Dubrovnik
Naslovnica Vijesti Novo naselje na Nuncijati imat će vlastitu školu, vrtić i sportsko rekreacijsku...

Novo naselje na Nuncijati imat će vlastitu školu, vrtić i sportsko rekreacijsku zonu

U Velikoj vijećnici upravo je u tijeku javno izlaganje Urbanističkog plana uređenja naselja Nuncijate. Riječ je naime o novom naselju, namijenjenom stambenom zbrinjavanju branitelja Domovinskog rata, još davne 2009.

„Prije 11 godina pokrenuta je izrada plana, 2016. održana je javna rasprava, ali slijedom naputaka  UNESCO-a u studenom 2015. došlo je do zabrane gradnje na zapadnim padinama Srđa, pa je stoga Ministarstvo kulture odbilo dati pozitivno mišljenje na tada izrađeni plan. Nova verzija plana nastala je nakon nove konzervatorske podloge s detaljnim smjernicama. Određen je niz vizualnih studija. Radi boljeg prometnog povezivanja u studenom 2019. u izmjenama i dopunama GUP-a unesen je novi cestovni pristup Nuncijati, a izrađena je i studija procjene utjecaja na kulturnu baštinu za: gradnju objekata, ceste, ali i mogućeg koridora žičare“, istaknula je uvodno pročelnica UO za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika Jelena Lončarić.

Nakon što je utvrđen obuhvat buffer zone 2018. nastavilo se raditi na planu, koji je morao biti promijenjen u skladu s novim pravilima i studijama.

„Promjene od prvotnog plana morale su se dogoditi u visini građevina i građevnim zonama. Izmijenili su se uvjeti gradnje. Stambena gradnja je smanjena je u visinu i uklonjena s najviših prirodnih kvota. Mješovita zona iz prošlog plana je uklonjena. Bitno je da gradnja ne nadvisi prirodne padine Srđa. Na najvišem dijelu, umjesto stambenih zgrada, sad je ucrtana sportsko-rekreacijska zelena zona. Ukupno je planirano 54 stambene jedinice od kojih je 36 samostojećih i 18 dvojnih građevina. Gradnja je isključivo stambena, a planirani su i javni sadržaji, kao što je vrtić, škola i trgovački objekt u središtu naselja u blizini crkvice crkvice Svetog navještenja (Nuncijate).

Javne građevine ne smiju visinom nadvisiti crkvicu, a planirana je i zaštitna zelena zona oko crkve, kao i zaklanjanje fasade javnih građevina visokim stablima. Vrsta gradnje su niske građevine, povezane cestovnim koridorima s obveznim drvoredima s obje strane ceste.

Uz školu i vrtić graditi će se i objekt trgovačke namjene u kojem će biti i drugi sadržaji, a koji bi trebao postati centralno mjesto novog, ali i postojećeg naselja Nuncijate. U rekreacijskoj zoni plan propisuje sadnju visokih stabala, a namijenjena je parku igralištima raznih vrsta s pripadajućim parkiralištem. Također svi stambeni objekti imaju na svojoj parceli svoj parking.

Novo prometno rješenje omogućit će kvalitetno povezivanje i infrastrukturu, a postojeći pristup, koji nije adekvatan će se ukinuti“, objasnio je arhitekt Jurica Knego iz tvrtke Urbanizam Dubrovnik d.o.o., koja je izrađivač plana.

Nakon javne rasprave plan ide Ministarstvu graditeljstva na raspravu, a HIA studija Ministarstvu kulture i UNESCO-u na potvrdu.

Doc. dr. Dubravko Bačić sa Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu izradio je studiju procjene utjecaja UPU-a na baštinu (HIA). Prikazao je ukratko proces i sve točke gledanja s kojih se procjenjivao vizualni utjecaj naselja na Grad i gruški zaljev. Zaključak je kako naselje nema štetnog utjecaja na Grad, a postoji blagi negativni utjecaj na gruški zaljev, koji će uz sve mjere (sadnju zelenila i nisku gradnju) biti zanemariv.

Marin Kos, branitelj, koji čeka stambeno zbrinjavanje na Nuncijati pitao je tko mu može obećati da se ovo neće produžiti na još 4 godine.

Pročelnica Lončarić mu je odgovorila kako obećanja ne može davati, ali kako je napravljeno sve kako bi UNESCO dao pozitivno mišljenje na koje će pak, prema dosadašnjem iskustvu trebati čekati od pet do šest mjeseci.

Branko Vuković, arhitekt je pohvalio plan, koji napokon uz zelene i javne površine izgleda kao pravo urbanističko planiranje i dobra praksa za budućnost. Predložio je i rekonstrukciju postojećeg naselja na Nuncijati, kao i izradu plana gradnje novog naselja u etapama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KRATKI REZOVI – FESTIVALSKO IZDANJE: Laureati Dana hrvatskog filma, frankofoni filmovi

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na 29. izdanje Dana hrvatskog filma koji su završili dodijelom nagrada najbojim novim domaćim kratkim...

KRATKI REZOVI: “Mater”, “Mulan”, 15. Trash Film Festival …

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na film "Mater" - naslov najboljega filma regije na beogradskom FESTu, nagrada za najbolju glumicu...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić