17.8 C
Dubrovnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaVijestiNOVE MJERE ZA UGOSTITELJSKE OBJEKTE I SVADBE Uvode se COVID redari, dozvoljen...

NOVE MJERE ZA UGOSTITELJSKE OBJEKTE I SVADBE Uvode se COVID redari, dozvoljen samo prvi ples

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je nove preporuke za sprečavanje infekcije koronavirusom u ugostiteljskim objektima. Prema preporukama u ugostiteljskim objektima maske će morati nositi zaposlenici i gosti, broj gostiju će se određivati prema površini objekata s tim da na svakom gosta otpada četiri kvadratna metra površine, a provođenje mjera nadzirat će COVID redari. Kad su pak u pitanju svadbe ples će biti dopušten samo mladencima u užoj obitelji i to na samom početku slavlja nakon čega ples neće biti dopušten.

U preporukama se navodi da je potrebno osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika. Ove se preporuke odnose i na obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja u sklopu svog rada i funkcioniranja kao pravnog subjekta nude usluge smještaja, organizacije proslava, poslužuju hranu, piće i napitke.

Za sve djelatnike i posjetitelje na vidljivom je mjestu potrebno postaviti obavijesti o potrebi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti te nošenju maski za lice ili medicinskih maski u objektu. Na ulazu u objekt i drugdje na vidnom mjestu u objektu mora biti istaknuta obavijest o maksimalnom dopuštenom broju gostiju koji se smiju nalaziti unutar objekta.

Prema preporukama u prostoru ugostiteljskog objekta dopušta se onoliko osoba koliko ih objekt može primiti na način da korisna površina objekta ima 4 metra kvadratna površine po svakom gostu. Na ulazu u objekt i drugdje na vidnom mjestu u objektu mora biti istaknuta obavijest o maksimalnom dopuštenom broju gostiju koji se smiju nalaziti unutar objekta.

Navodi se kako je ograničenje broja posjetitelja moguće postići tako da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni najmanje 3 m a za svakog gosta u prostoru treba biti osigurano 4 metra kvadratna površine prostora. Ulazak gostiju regulira se tako da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta. Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 m od 2 druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba.

Najnovijim preporukama uvode se COVID redari, a određeno je da javna okupljanja bilo koje vrste i sadržaja, koja uključuju više od 50 sudionika, moraju imati COVID-redara na svakih 50 okupljenih osoba. Svi sudionici moraju biti upoznati s mjerama prevencije za pojedini događaj. Za organizaciju okupljanja u skladu s mjerama kao i ishođenje svih potrebnih odobrenja odgovoran je organizator a za provedbu uputa zaduženi su COVID-redari koje je dužan educirati i opremiti organizator skupa.

Obvezno je nošenje maski za lice u svim ugostiteljskim objektima za zaposlenike, dok ih gosti ne nose samo kad sjede za stolom i ne konzumiraju hranu, piće i napitke. Maske za lice ili medicinske maske obavezno se nose tako da uvijek prekrivaju i nos i usta.

Ukidaju se i stajaća mjesta kao i visoki stolovi ako je za njima omogućeno samo sjedanje. Za šankom (barsko posluživanje pića) postoje samo sjedeća mjesta i stajanje je zabranjeno izuzev u vrlo malim ugostiteljskim objektima gdje postoji samo barsko posluživanje napitaka i gdje radi samozaposlena ili jedna zaposlena osoba

U ugostiteljskim objektima tipa noćnog bara ili kluba gosti su dužni unaprijed online rezervirati svoje mjesto. Pružatelj usluga nakon popunjenja svih dostupnih mjesta više ne nudi rezervaciju. Za ove tipove ugostiteljskih objekata preporučuje se vođenje evidencije sudionika i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata, a u ovim je tipovima objekata obvezno mjerenje temperature gostima na ulazu u objekta.

Određena su i posebna pravila za ugostiteljske objekte u smještajnim kapacitetima i i u ugostiteljskim objektima koji buffet način posluživanja. Tijekom boravka u prostorijama u kojima je buffet, kao i u redu pri samoposluživanju za švedskim stolom, preporučuje se da gosti održavaju fizički razmak od 1,5 m, osim ako se radi o članovima iste obitelji ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu. Preporučuje se da posluživanje ili samoposluživanje za švedskim stolom bude provedeno tako da ponuđena hrana bude poslužena na stolovima u jednom redu, omogućujući time kružno kretanje uzvanika oko stola, tako da se uzvanici čim manje zadržavaju ispred hrane. Ostale mjere fizičke udaljenosti vezane za obiteljske ili druge grupe posjetitelja koje u skupini koriste usluge objekta vrijede kao i za sve druge ugostiteljske objekte.

Preporuke za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je danas i preporuke za održavanje svadbenih svečanosti. Propisane su opće preporuke koje uključuju poštivanje socijalne distance, postavljanje vidljivih obavijesti o mjerama, pojačana higijena. Broj uzvanika na svadbama nije ograničen brojkom. Navedeno je da najveći broj sudinika koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od 1.5 metara među posjetitejima, organizator će definirati sukladno veličini prostora vjerskih objekata i objekata previđenih za svadbeno slavlje pazeći da za svakog sudionika ima isplanirano najmanje 4 metra kvadratna prostora. Kao i za ostala okupljanja propisanu su COVID-redari, vođenje evidencije i dnevno mjere temperature za sudionike, predstavnike vjerskih zajednica kao i za osoblje. Također, preporučeno je da ako postoji mogućnost da obredi i slavlja održavaju na otvorenom.

Kod održavanja svadbenih slavlja preporučuje se da sve osobe, organizatori i izvođači ne borave u inozemstvu 14 dana prije održavanja slavlja, da se označe sjedeća mjesta te da se prilikom ulaska u prostoriju gdje slavlje održava uzvanici ne grupiraju. Preporučuje se da najprije ulaze uzvanici koji sjede u najudaljenijem dijelu prostora i tako po redu. Preporučuje se da za istim stolom budu smješteni uzvanici iz istog kućanstva. Također se preporučuje da raspored sjedenja bude točno utvrđen i nepromijenjen tijekom trajanja svadbenog slavlja. Kad je pak ples u pitanju, plesati prema preporukama mogu samo mladenci i njegovi roditelji i članovi uže obitelji na samom početku slavlja, a ples nakon toga nije dopušten.

Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja svadbenih obreda i slavlja

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA