31.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNOVE MJERE ZA UGOSTITELJE Vlašić: Preko 90 posto lokala u Dubrovniku će...

NOVE MJERE ZA UGOSTITELJE Vlašić: Preko 90 posto lokala u Dubrovniku će se zatvoriti

Nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio nove preporuke za sprečavanje infekcije koronavirusom u ugostiteljskim objektima, s druge strane dolaze oštre kritike i neslaganje s mjerama. Ugostitelji su izrazito nezadovoljni mjerama jer smatraju kako je to nemoguće provesti i ostvariti rentabilno poslovanje. Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik rekao je za DubrovnikNet kako ovakve mjere dovode ugostitelje u poziciju stavljanja ključa u bravu.

Nove mjere uključuju nošenje maski i zaposlenika i gostiju u ugostiteljskim objektima, broj gostiju će se određivati prema površini objekata s tim da na jednog gosta otpada četiri kvadratna metra površine, a provođenje mjera nadzirat će COVID redari.

Maske u ugostiteljskim objektima se mogu skinuti samo pri konzumaciji jela ili pića. Ulazak gostiju regulira se tako da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta.

Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 m. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 m od 2 druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba.

Što o svemu ovome misli predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik, Ante Vlašić.

-Naš posao nije da kontroliramo niti da budemo represivni aparat, a ni da maltretiramo ili gnjavimo naše goste, mi smo ugostitelji, a ne policajci. Onaj tko je propisao neka i kontrolira.

Nova mjera je i da na jednog gosta mora biti četiri kvadrata prostora, mogu li to dubrovački ugostitelji izrealizirati uopće?

-Preko 90 posto lokala će se zatvoriti, tako je nemoguće raditi. Ja u svome lokalu imam 44 kvadrata uslužnog prostora što znači da mogu samo 11 ljudi primiti, odnosno 10 ako imam jednog konobara, odnosno devet ako imam konobara i barmena. To se ne isplati apsolutno nikome. Mi se borimo za nadoknadu štete, ako već moramo biti zatvoreni, ako nas već toliko forsiraju i ako zaista misle da je toliko opasna ova pandemija onda neka nam i plate.

Hoće li biti ikakve nadoknade štete, imate li kakvih saznanja?

-Po članku 50 Ustava Republike Hrvatske ako država traži od poslovnog subjekta da sudjeluje i pomaže za opće dobro dužna je nadoknaditi štetu. Morat će biti nekakva nadoknada, jer u suprotnom ćemo svi morati zatvoriti i propasti.

Jeste li komunicirali s kolegama iz ostalih dijelova Hrvatske, kakvo je njihovo razmišljanje?

-Isto je razmišljanje kompletno, sada promišljamo koje ćemo daljnje korake napraviti. Cijelu noć smo sinoć komunicirali i razgovarali što i kako dalje. Zakoni su doneseni tako da nas se spriječi u bilo kakvoj akciji osim zatvaranja, zakoni su takvi da ih ne možemo ne poštovati jer činimo kazneno djelo. Tako da mi ne možemo tu ništa drugo napraviti nego jedino zatvoriti, ljude poslati na biro.

Jedino će možda moći funkcionirati oni koji imaju u sklopu svojih ugostiteljskih objekata terasu?

-Da, ali sada dolazi zima, što kad pada kiša. Kod nas prosječni lokal u povijesnoj jezgri ima 22 kvadrata, po ovome bi onda on mogao primiti pet gostiju, kako on može opstati ili raditi. Tu nema nikakve logike, ne vidim nikakvu svrhu u donošenju ovakvih odluka i ovo nisu fer odluke jer nije uopće bilo riječi o ovome kad smo bili na sastanku sa Stožerom. Ovo je doslovno ubijanje jedne grane, ubijanje života u RH i ubijanje društva – zaključio je Vlašić za Dubrovniknet.

NOVE MJERE ZA UGOSTITELJSKE OBJEKTE I SVADBE Uvode se COVID redari, dozvoljen samo prvi ples

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA