8 C
Dubrovnik
Naslovnica Vijesti Nove mjere za pomoć gospodarstvu - potpore razmjerne padu prometa

Nove mjere za pomoć gospodarstvu – potpore razmjerne padu prometa

Premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva Alardović predstavili su izmijenjene mjere pomoći gospodarstvu za listopad, studeni i prosinac 2021. prvo podsjeća koji su efekti već donesenih mjera.

“Dosad smo prema HZZ-u isplatili 6,85 milijardi kuna za različite mjere za očuvanje radnih mjesta, uz to, kad se pridodaju doprinosi, dolazimo do preko 10 milijardi kuna. To je ono što smo učinili dosad”, kazao je Plenković.

Prva mjera – sraćivanje radnog vremena

-Idemo na 70 posto, dosad je bilo 50, smanjujemo dokumentaciju, maksimalna mjesečna potpora po radniku raste 2800 kuna. U tjednu koji traje 5 dana netko može raditi dan i pol, a ta tri pol dana nadokanit će država.

Druga mjera

To je najbitnija mjera. Išli smo na prepravljanje mjere koja je već bila. Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa. Potpora od 2000 kn za pad prometa od najmanje 40 posto, 4000 kn po radnika ide za pad prometa od 60 posto na više. Korisnici potpore oslobađaju se plaćanja doprinosa.

Pad prometa se neće mjeriti na mjesečnoj baziti, nego se uspoređuje pad prometa u 2 i 3 kvartalu s prometom u 2 i 3 kvartalu 2019. na taj način omogućujemo realniju sliku pada prometa u pojedinim djelatnostima. Ostavljamo iznimku za sektor kojima je rad ograničen odlukama stožera, poput usluga hrane i pića. Njima ostavljamo mogućnost odabira, je li to mjesec na mjesec ili ovo s kvartalima.

Mjera se odnosi na listopad, studeni i prosinac. To je trošak od 300 do 350 milijuna kuna, Temeljni cilj je očuvati radna mjesta. Očekujemo da ove mjere na sjednici HZZ-a budu donesene i da se krenu primjenjivati. Mislim da smo pronašli pravu mjeru kako odgovoriti na ove izazive vezane uz pandemiju. Prijeći ćemo i taj iznos od 7 milijardi kuna potpore. DO kraja godine očekujemo da će to biti oko 7,2 milijardi.

Ovim mjerama smo uspjeli osigurati broj osiguranika kao što je bio i prije. To je omogućilo da nemamo eskalaciju nezaposlenosti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

ETO NAS: na 15. rođendanu Soundset Raguse

Soundset Ragusa slavi 15. rođendan, a dutvnet kamera "upala" im je na slavlje … Dočekali su nas raspoloženi i veseli, a to...

KRATKI REZOVI: IN MEMORIAM Mustafa Nadarević, Tesla, …

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte… IN MEMORIAM Mustafa Nadarević (1943-2020) - izgubili smo jednoga od najvećih umjetnika u povijesti hrvatskog glumišta...

DUTVNET Mozaik/ RecikliranART dubrovačkih studenata/ Buzz večeri fotografije i vinyla/ Doček na Stradunu da ili ne?

Počelo je sedmo izdanje Dana kreativnih i kulturnih industrija u našem Gradu, a jedno od glavnih događanja sigurno je znanstveno umjetnički projekt...

SUSRETI UTORKOM: Antun Bašić i Marko Miloslavić: ŽUPKA je Župljanima šansa za bolju Župu dubrovačku

Na današnji dan lani osnovana je nova župska stranka Župka: imaju li isti entuzijazam kao prije, imaju li krticu u općinskoj upravi,...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić