15.8 C
Dubrovnik
Petak, 7 listopada, 2022
NaslovnicaVijestiNOVA ZELENA VIZURA GRADA - počinju radovi na uređenju platoa Gradac

NOVA ZELENA VIZURA GRADA – počinju radovi na uređenju platoa Gradac

Ugovor o hortikulturnom uređenju i ozelenjavanju platoa Gradac, potpisan je danas u Maloj vijećnici Grada Dubrovnik između tvrtke Sanitat d.o.o. i izvođača radova tvrtke Texo Molior d.o.o. Radovima je predviđeno postavljenje nove površinske obloge, sadnja drvoreda u središnjoj zoni plato, kao i ozelenjivanje rubova te postavljanje javne rasvjete. Tomislav Tabak kazao je kako bi radovi trebali započeti sljedeći tjedan te trajati četiri mjeseca, a da se broj parking mjesta neće smanjivati.

“Glavni projekt hortikulturne revitalizacije i ozelenjavanje platoa Gradac napravljen temelj zahtjeva investitora, sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji, odnosno GUP-u Grada Dubrovnika. Projekt je izrađen temeljem konzervatorskih smjernica i posebnih uvjeta izdanih od javnopravnih tijela koja su sudjelovala u postupku”, kazala je uvodno Lea Đurović-Ruso, ispred arhitektonskog ureda Proto Arch.

“Obuhvat krajobrazne sanacije iznosi 2470 metara kvadratnih i prema prostorno-planskim dokumentima pripada kategoriji Z1, a u GUP-u Grada Dubrovnika obuhvat je označen kao javna zelena površina, koje se trebaju krajobrazno odrediti. Plato Gradac se nalazi na istaknutom položaju i u blizini je gradske jezgre te s njom čini panoramu Grada Dubrovnik. S obzirom na to da se nalazi unutar kontaktne zone povijesne jezgre, nalazi se u zoni zaštite nepokretnih kulturnih dobara izrazitih krajobraznih i arhitektonskih vrijednosti. Svi znamo da se plato Grada danas koristi kao parkiralište na otvorenom koje je nezadovoljavajuće uređeno. Projekt sanacije obuhvaća prije svega sanaciju podloge visu sloja dekorativnog betona, čija je površina obrada kameni agregat, a odobrena je od strane konzervatora. Ozelenjivanje platoa se predviđa u središnjem dijelu i to u vidu drvoreda, sadnjom hrasta crnike te sadnjom visokog i niskog raslinja na rubnim dijelovima. Predviđeno je i postavljanje rasvjetnih tijela, tako da ne uzrokuju svjetlosno onečišćenje te je predviđena oborinska odvodnja te automatsko navodnjavanje”, pojasnila je Đurović Ruso.

Više o samom ozelenjivanju platoa kazala je Mia Erak.

“Krajobraznoj sanaciji prethodila je revitalizacija postojeće vegetacije koja se formirala rubom platoa. Jako nam je bilo važno da se ta vegetacija sačuva jer na nastala u groznim uvjetima samog platoa. Znamo, da ni prije sto godina na platou nije bilo vegetacije. Uvjeti su ovdje jako loši. Tu postojeću vegetaciju, ćemo oplemeniti mladim stablima i pinja te puzajućim timijanom. U središnjemu dijelu platoa planira se zeleni otok. U parteru će se posaditi autohtone vrste: mirta i konopljika, dok u gornje dijelu formira drvored hrasta i česvine. U projektu je predviđena implementacija velikih stabala, visine između 5 i 6 metara i opsega debla od 25 do 35 centimetara. Potez zelenog volumena nam je važan iz vizura prema povijesnoj jezgri, ali i prema povijesnoj jezgri. Taj zeleni volumeni bi se nastavljao na šumu u parku Grada”, kazala je Erak te da zbog implementacije ovako velikih stabala na krševitoj podlozi i velikih udarima vjetra biti potrebno implementirati sustav za upravljanje rasta korijenja.

“Ovakvi i slični sustavi od 2000-ih primjenjuju u urbanim sredinama Europe i svijeta. Taj sustav u urbanim sredinama omogućuje velikih stablima da razviju dovoljan volumen za zdravi razvoj korijena, što je preduvjet za daljini razvoj stabla. Taj sustav ima nadgrađenu krunu u koju se balirana sadnica usađuje te sustav membrana za zaštitu korijenja koji čuva popločenje i sve postojeće instalacije. Drugim riječima, sustav usmjeruje korijenje u dubinu, što je korisno kako za stablo tako i za postojeću infrastrukturu na nekoj lokaciji. Proveden je sustav sidrenja s tri čelične sajle koje uvršćuju sadnicu, kao i navodnjavanje pomoću kojeg vodi dopire izravno u krojen. Dodatni benefit ovog sustav je i prozračivanje korijena”, zaključila je Erak.

“Plato Gradac nam je svima poznat kao jedno od popularnih parkirališta naših sugrađana, ali istovremeno kao i područje kojim se nismo mogli pohvaliti s obzirom na to da se radi o pješčanom predjelu s puno utora i ulegnuća. Znam svi kako taj parking izgleda nakon kiše. Ovaj plato sigurno ne odašilje jednu dobru sliku o nama u svijet. Tvrtka Sanitat napravila je iskorak u projektiranju ovog području. Konzervatorski odjelu u Dubrovniku itekako je s nama surađivao na ovom projektu. Puno se razgovaralo o najboljem rješenju za plato Gradac. Slani su im i uzorci te su u konačnici dali zeleno svijetlo za ovaj projekt. Dobili smo i suglasnost i suvlasnika zemlje, s obzirom na to da Grada Dubrovnik nije u stopostotnom vlasništvu ovog zemljišta, Dubrovačke biskupije koja sudjeluje s nama u ovom projektu. Park Gradac će s ovim dobiti jednu novu viziru,a time i povijesna jezgra. Kad se završi cijela priča oko parka Gradac dobit ćemo još jednom oplemenjivanje i ljepše vizure grada” kazalo je gradonačelnik Franković te dodao kako građani tijekom izvođenje radova neće moći parkirati svoja vozila na Gracu,a da će o početku radova biti pravovremeno obaviješteni.

Ugovor o izvođenju radova na projektu hortikulturne revitalizacije platoa Gradac potpisali su direktor tvrtke Sanitat d.o.o., Tomislav Tabak i direktor tvrtke Texo Molior d.o.o. Antonio Deranja, predstavnik tvrtke izvođača radova odabranog u postupku javne nabave.

“Na ovom smo projektu radili skoro pune dvije godine. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali na ovom projektu od arhitektonskog ured, do konzervatora koji su bili stvarno kooperativni i bili nam na usluzi. Ovim projektom ćemo prvi put dobiti jednu reprezentativnu površinu u ovom dijelu grada. Plato Graca više neće služiti za bacanje otpada i loše parkiranje već ćemo dobiti uređenu površinu. Svrha površine se neće mijenjati. I dalje će ovi moći parkirati samo građani Dubrovnika kojim imaju povlaštene parking karte” kazao je Tabak te zamolio Dubrovčane na strpljenje tijekom iduća četiri mjeseca koliko bi trebali trajati radovi.

“Uložene je dosta vremen i truda, a vrijednost projekta iznosi 3 350 00 kuna plus POD, a sredstva su osigurana iz prihoda poslovanje tvrtke Sanitat u prethodim razdobljima. Prestalo nam je odabrati nadzor, što očekujemo kroz ovaj tjedan, nakon čega na slijedi prijava gradilišta od osam dana. Već sljedeći tjedan očekujemo da ćemo uvesti izvođača radova u posao. Rok za izvođenje radova je 120 sunčanih dana te se nadamo da će nas vrijeme poslužiti. Broj parkirnih mjesta se neće bitno smanjivati, izgubit će se manji dio parkirnih mjesta koja su i dosad bila nelegalna te je parkiranje na tim mjestima sprječavalo kretanje vozila po samom platou. “

Gradonačelnik Franković kazao je prilikom današnjeg potpisivanje ugovora da će uređenju parka Gradac pristupiti po završetku svih potrebnih procedura.

“Imenovano je povjerenstvo koje je odradilo svoj posao. Nećemo se definirati rokovima. Potrebno je sve u potpunosti riješiti radi se o iznimno važnom području, koje je godina bilo neuređeno. Ići ćemo korak po korak”, zaključio je gradonačelnik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA