6.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
NaslovnicaVijestiNOVA LOKACIJSKA DOZVOLA: pokreću li se radovi na ex Hotelu Makedonija u...

NOVA LOKACIJSKA DOZVOLA: pokreću li se radovi na ex Hotelu Makedonija u Cavtatu?

Izdato je rješenje o novoj lokacijskoj dozvoli za izgradnju Hotela Aman (bivšeg Hotela Makedonija) u Cavtatu, s uvažavanjem izmjena i dopuna koje je zatražio investitor Epidaurus Hotel & Spa d.o.o. Nova lokacijska dozvola važi dvije godine, unutar kojih valja podnijeti zahtjev za izdavanje građevinsku dozvolu koja bi omogućila početak izgradnje.

Što se mijenja?

Prema uvidu u novu lokacijsku dozvolu, ne mijenjaju se značajno vanjski gabariti projekta koji se najavljuje kao veoma luksuzni turistički objekt s pet, odnosno sedam zvjezdica. Lokacijska dozvola obuhvaća izgradnju Hotela Aman i pomoćnih građevina, trafostanice i isparivačke stanice s tri podzemna plinska spremnika. Planirana gradnja ima suteren, prizemlje i pet katova, a raspolagat će s 41 smještajnom jedinicom, odnosno sa 100 ležajeva. U podzemnu garažu će se moći smjestiti 24 automobila. Izmjene su se većinom odnosile na zatvaranje otvorenih natkrivenih hodnika između smještajnih jedinica, te proširenje kupaonica, dodavanje balkonskih terasa, ugradnju liftova… Četvrti kat planiran je kao otvoreni javni prostor, sa sunčalištem i otvorenim bazenom. Na petoj, novoj etaži smjestila bi se terasa s tri manja bazena koja bi internim liftovima bila povezana s trima apartmanima koji se nalaze ispod te razine.

Prije dvije godine, u svibnju 2019. grčki poduzetnik Petros Stathis, je optimistično za kraj te godine najavljivao početak radova na luksuznoj izgradnji hotela u Cavtatu koji bi se pridružio prestižnom svjetskom Amanresort lancu u ovom dijelu Europe, uz Sveti Stefan i Veneciju, no od toga tada, do danas, nije bilo ništa. U medijima je tada snažno odjeknula i njihova želja i zahtjev da dobiju koncesiju zatvorenog tipa na javnu plažu koja se nalazi ispod ex Hotela Makedonija što je čelništvo općine kategorično odbilo. No, teško je povjerovati kako je taj trenutak bitno utjecao da investitor odustane od najavljenog početka gradnje. U svakom slučaju, situacija u covid krizom pogođenom svijetu i protok vremena koji su uslijedili krajem 2019. te tijekom cijele 2020., pa i 2021.,očito su zahtijevali nova promišljanja u ovakvoj vrsti investiranja i oblikovanja turističke usluge, odnosno smještaja.

Od pompozno najavljene izgradnje Aman Resorta na mjestu negdašnjeg Hotela Makedonija u Cavtatu prošlo je već 8 godina, tako da svaku novu vijest o nekim novim počecima većina stanovnika u Konavlima i Cavtatu dočekuje sa skepsom, pa se tako i informacija o izdavanju nove lokacijske dozvole može dočekati tek s blagom nadom da će ovo što sada svojim izgledom nagrđuje vizuru Cavtata i šetnice između Hotela Croatia i mjesta, u nekom doglednom vremenu biti prošlost.

Investitor je prije dvije godine spominjao kako je ovaj projekt “težak” 50 milijuna eura, te kako će svojom luksuznom ponudom značajno doprinijeti mapiranju Cavtata kao prestižnog odredišta za turiste koji znaju kakvu uslugu mogu očekivati u ovom svjetskom lancu. Bilo bi lijepo kad bi se njegove riječi u dogledno vrijeme, konačno i ostvarile.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

[td_block_7 limit="1" custom_title="Komentar tjedna by Lidija Crnčević" header_color="#4bbc16" category_id="79"][td_block_7 limit="1" header_color="#3e4095" custom_title="Put oko Svijeta" category_id="78"][td_block_7 limit="1" custom_title="Slatki život Alise Nenadić" header_color="#dd9933" category_id="80"]