31.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaNOVA KNJIGA: "Dubrovačko nahodište i njegovi štićenici"

NOVA KNJIGA: “Dubrovačko nahodište i njegovi štićenici”

U izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, kao 30. publikacija u seriji Prilozi povijesti stanovništva Dubrovnika, objavljena je monografija Rine Kralj-Brassard pod naslovom Dubrovačko nahodište i njegovi štićenici (1818-1908).

Obimno djelo Rine Kralj-Brassard od 616 stranica sastoji se od dvije raznorodne cjeline. Prva cjelina, podijeljena na sedam poglavlja, obuhvaća studiju skrbi o štićenicima dubrovačkog nahodišta tijekom većeg dijela 19. i početka 20. stoljeća. Svako poglavlje u žarištu ima određen aspekt rada državnog nahodišta. Tako autorica proučava rad nahodišta s administrativnog očišta kroz promjene vidljive u službenim obrascima tijekom dugog 19. stoljeća, pomno analizira smrtnost štićenika, uspoređuje zamišljeno i stvarno funkcioniranje sustava skrbi ističući posebnu nadzornu ulogu seoskih župnika, utvrđuje prostorni raspored i podrijetlo nahoda, te opisuje neka obilježja odgojiteljskih obitelji. Druga cjelina sadrži sistematizirani popis više od pet tisuća štićenika dubrovačkog nahodišta od 1818. do 1908. godine. Usto, autorica je prikazala najbitnije elemente iz njihovih životopisa. U pojedinim životopisima utvrdila je i podatke o podrijetlu štićenika, mjestu odgoja i imenima odgojitelja. Gledajući u cjelini, Rina Kralj-Brassard pružila nam je jasnu i sveobuhvatnu sliku sudbina i života dubrovačkih nahoda iz 19. i početka 20. stoljeća.

Knjiga je opremljena tablicama, grafikonima i slikovnim prilozima u kojima su posebno dojmljivi znakovi prepoznavanja nahoda: vrpce, medaljice i nakit.

Ova studija odličan je rezultat višegodišnjeg rada Rine Kralj-Brassard na matičnim knjigama i na obimnom, a teško prohodnom i nesređenom arhivskom gradivu Fonda bolnice Državnog arhiva u Dubrovniku. Studija se tematski naslanja i kronološki slijedi prethodnu autoričinu knjigu Djeca milosrđa koju je Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku objavio 2013. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA