24.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaNOVA KNJIGA: Bukovac na razglednicama autora Nika Kapetanića

NOVA KNJIGA: Bukovac na razglednicama autora Nika Kapetanića

U godini u kojoj se obilježava 100. obljetnica od smrti Vlaha Bukovca, Muzeji i galerije Konavala su izdali još jedno izdanje koje pridonosi cjelokupnom poznavanju rada Vlaha Bukovca.

Riječ je o zbirci razglednica koje su izlazile krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a rađenu su prema slikama Vlaha Bukovca.

Autor ovog izdanja je Niko Kapetanić koji se dugi niz godina bavi kolekcionarstvom i vrsni je poznavatelj kartofilske građe. U knjizi Bukovac na razglednicama objavio je sve poznate Bukovčeve razglednice, donio izdavače i kontekstualizirao pojedina izdanja razglednica. 

Po prvi put na jednom mjestu su se našla sva izdanja Bukovčevih razglednica pa se na jednom mjestu može pratiti obim u kojemu je Bukovac bio predstavljen širem građanstvu svojega vremena. 

Razglednice na temelju umjetničkih djela svojevrsna su demokratizacija umjetničkih djela, odnosno način prezentacije određenog umjetnika ili djela putem umnoženih karti koje su svoja odredišta nalazila po cijelom svijetu. Bukovac je sam bio zainteresiran za tiskanje razglednica sa njegovim djelima te je sam pogađao tiskanja u različitim prigodama.

Pisac predgovora Kapetanićevoj monografiji razglednica Joško Belamarić napominje da su kartoline “važan signal Bukovčeve svijesti o važnosti različitih aspekata propagande”  a koliko je bio popularan kroz razglednice desetih godina 20 st. govori i kritičar izložbe u Pragu : “umjetnikova ličnost mnogo dubljeg značenja nego što o njemu govore reproducirane razglednice”. 

Ovaj vrijedan prinos Bukovčevoj bibliografiji potpisuje Niko Kapetanić, likovni urednik je Ljubo Gamulin, autori predgovora Joško Belamarić i Antonia Rusković Radonić, a objavljene k+razglednice su iz privatnih zbirki i arhivske zbirke Kuće Bukovac.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA