29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaNizom kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta pričinili materijalnu štetu od 1,2 milijuna eura

Nizom kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta pričinili materijalnu štetu od 1,2 milijuna eura

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave koje je provedeno u suradnji s Poreznom upravom – Područnim uredom Dubrovnik, 39-godišnjakinja i 40-godišnjak se sumnjiče za više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta i to zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, izvijestili su iz PU dubrovačko-neretvanske.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni, kao odgovorne osobe trgovačkog društva čije je sjedište u Dubrovniku, zajednički i dogovorno, u sklopu ugostiteljske djelatnosti posluživanja hrane i pića u ugostiteljskom objektu koji se nalazi unutar stare gradske jezgre u Dubrovniku, tijekom cijele 2019. godine neistinito iskazivali ostvarene prihode od ugostiteljske djelatnosti.

Naime, za dio stvarno ostvarenih prihoda od ugostiteljskih usluga u iznosu od 877.199,32 eura koje su naplaćene u gotovini, nisu izdavali fiskalizirane račune, iako su u isto vrijeme iskazivali veće količine utroška materijala u robno-materijalnim karticama, te umjesto da su novac od tako ostvarenog gotovinskog prometa položili na žiro račun trgovačkog društva zadržali su ga za sebe i tako sebi pribavili protupravnu imovinsku korist, istovremeno oštetivši imovinu trgovačkog društva o kojoj su bili dužni brinuti.

Osim toga, na taj su način prikrili obvezu plaćanja pdv-a u iznosu od 219.299,83 eura i obvezu plaćanja utvrđene razlike poreza na dobit u iznosu od 157.206,34 eura na štetu Državnog proračuna RH.

Kako bi smanjili zalihe materijala/sirovina na skladištu trgovačkog društva osumnjičeni su na kraju 2019. godine ispostavili dva nevjerodostojna izlazna računa za organizaciju domjenaka vlasnički povezanom društvu i trgovačkom društvu iz Splita.

Isto tako, tijekom 2019. godine poslovne knjige društva koje su po zakonu dužni voditi, nisu vodili uredno, točno i pravodobno.

Opisanim kaznenim djelima pričinjena je materijalna šteta od 1,253.705,49 eura.

Policija je protiv osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA