28.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiKAMPANJA "Nezavisni" politički komentatori se trebaju izjasniti za koga rade

KAMPANJA “Nezavisni” politički komentatori se trebaju izjasniti za koga rade

Kako bi izborna utakmica bila fer i poštena, Gong, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske poziva novinarke i medije da javno traže od svih komunikacijskih savjetnika i analitičara da deklariraju za koga rade – stoji u priopćenju GONG-a.

Građani i građanke imaju pravo znati za kojeg kandidata ili stranku rade analitičari i/ili komunikacijski savjetnici koji u medijima komentiraju političke, posebno izborne teme u pretkampanji i kampanji. 

Kada su agencije za odnose s javnošću u poslovnom odnosu s političkim strankama, ali i državnim tijelima i javnim tvrtkama, zavaravajuće je da njihovi vlasnici ili zaposlenici u medijima nastupaju kao neovisni analitičari bez da deklariraju svoj interes, odnosno poslovne aranžmane s vlašću ili strankama. 

Ako se medijski prostor koristi za partikularne i prikrivene interese, građani i građanke mogu biti dovedeni u zabludu vjerujući procjenama “nezavisnih” stručnjaka. Dok pod egidom nezavisnosti i stručnosti nastupaju u medijima, zapravo rade za određene kandidate ili imaju poslovne aranžmane s vladajućima.

Velika je odgovornost i na medijima, novinarkama i novinarima, koji bi trebali inzistirati da njihovi gosti transparentno kažu za koga rade, a ne da prikriveno promiču interese svojih klijenata. Odgovornost je i na medijima kada biraju koga će pozvati za sugovornike i sugovornice da komentiraju izbore i izborne teme – zaključuju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA