30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaNEPRAVOMOĆNA PRESUDA dvjema službenicama Raiffeisen banke u Metkoviću zatvor preko 3 godine,...

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA dvjema službenicama Raiffeisen banke u Metkoviću zatvor preko 3 godine, a službeniku dvije bezuvjetno

Županijski sud u Dubrovniku je 28. veljače 2023., donio prvostupanjsku presudu u kaznenom predmetu po optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku od 17. prosinca 2020., protiv troje bankarskih službenika zbog počinjenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u stjecaju s kaznenim djelom krivotvorenja službenih ili poslovnih isprava iz čl. 279. stavak 1. Kaznenog zakona počinjenih na štetu banke čime je ta banka oštećena za 703.0129,11 eura.

Nepravomoćnom presudom su optužene dvije bankarske službenice osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci, a jedan optuženi bankarski službenik na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Presudom je dosuđen, djelomično, imovinskopravni zahtjev oštećene banke tako da se optuženicima nalaže solidarno isplatiti 448.054,35 eura, zajedno s pripadajućom kamatom, a u cijelosti se dosuđuje imovinskopravni zahtjev osiguravajućem društvu od 196.643,77 eura.

Državno odvjetništvo odlučit će o žalbi po primitku pisanog otpravka navedene presude.

PRETHODNO PRIOPĆENJE PO ISTOM PREDMETU

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 17. prosinca 2020. podiglo pred Županijskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv dvije hrvatske državljanke (1981. i 1975.) i hrvatskog državljanina (1962.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. u stjecaju s kaznenim djelom krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. stavak 1. Kaznenog zakona.

Okrivljenike se tereti da su od 1. siječnja 2016. do 9. travnja 2019. u Metkoviću, kao bankarski službenici jedne banke, u cilju da sebi i drugima pribave znatnu nepripadnu imovinsku korist, a na štetu te banke, postupili suprotno odredbama ugovora o radu, odredbama Interne procedure Poslovanja s gotovinom, Interne procedure Blagajničkog poslovanja gotovinom, te Interne procedure Trezorskog poslovanja, i počinili navedena kaznena djela.

Tereti ih se da su, koristeći se bankovnim ovlastima raspolaganja gotovinskim novcem u blagajni i gotovinskim novcem u bankovnom trezoru, sastavljali naloge o prividnim novčanim, kunskim i deviznim uplatama na svoje tekuće račune, devizne račune i žiro-račune, te na tekuće i devizne račune drugih osoba, otvorene kod te banke, iako ni oni ni članovi njihovih obitelji nisu stvarno uplaćivali svoj novac, nego su na ime tako neistinito evidentiranih uplaćenih iznosa dalje koristili novac pohranjen u blagajni i trezoru poslovnice.

Tereti ih se da su svojim postupanjem oštetili banku za iznos od 5.296.897,00 kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA