31.8 C
Dubrovnik
Utorak, 1 srpnja, 2025
HomeLifestyleNE PROPUSTITE Slatki tjedan u "Deši"

NE PROPUSTITE Slatki tjedan u “Deši”

DEŠA poziva na slatke radionice u tjednu od 12. do 16.12. Pozvani su i veliki i mali da zajedno izrađuju gastro slastice dubrovačkog podneblja koje obogaćuju Božićne blagdane svih naših sugrađana i posjetitelja, njeguju nematerijalnu baštinu te provociraju okuse djetinjstva. Slatki tjedan ususret Božiću sufinanciraju Turistička zajednica Grada Dubrovnika i Hrvatska turistička zajednica.

Ponedjeljak 12.12.

17:00 – 19:00 h Radionica izrade keksića od marcipana i pinjola, Antonia Medo

Pinjoli su se sadili po cijelom našem području pa su bili dostupni i na našim pjacama.

Mletački su diplomati 11. rujna 1001. godine došli u Dubrovnik i kao znak dobre volje donijeli marcipan, slasticu koja je dobila ime po njihovu zaštitniku svetom Marku.

Ime potječe od sintagme „pan di San Marco“, odnosno „Marcipanis“, što bi u doslovnom prijevodu značilo „kruh Svetog Marka“. Od trenutka kada su Dubrovčani primili mletački poklon, marcipan postaje sastavni dio dubrovačkih gastronomskih delicija. Antonia će nam povezat pinjole i marcipan u male keksiće.

Utorak 13.12.

17:00 – 19:00 h Radionica – Kuglof od limuna, Fani Pijević

Kaže nam Fani “Mislim da nisi nikad nešto sočnije i ljepše probala…ja sam slučajno naletila na recept kad sam tražila neki recept za kuglof, a kako je bilo vrijeme limuna ovaj mi je zazvučao zanimljiv. Nisam uopće očekivala da ću otkriti nešto tako ukusno, sočno, meko, pufnasto….kad probaš vidit ćeš o čemu pričam. A svekrva mi je dala jedan stari kalup za kuglof, nema takvih više za kupit, mozda je malo i do kalupa.“ Tako će nam Fani od malo sastojaka izradit sočnu i ukusnu slasticu.

Srijeda 14.12.

17:00 – 19:00 h Radionica izrade kolačića od naranče i ružmarina, Mirna Sentić

U jednom zimskom keksiću, koji datira od davnina, smjestio se pak ružmarin i naranča fina. Na ovaj neobičan, a tako dobar spoj okusa, podsjetit će nas slatka radionica ususret Božicu. A zdravstvene benefite i prednosti konzumacije ovih mediteranskih kultura, prenijet će nam naša Mirna.

Četvrtak 15.12.

17:00 – 19:00 h Torta caprese s rogačem i kremom od limuna, Antonia Medo

Jedna od najpoznatijih čokoladnih talijanskih delicija bez brašna nastala greškom jednog talijanskog kuhara u povijesti, ovaj put u kombinaciji s rogačem kako bi je napravili dubrovačkom delicijom.

Petak 16.12.

17:00 – 19:00 h Radionica izrade savojate (piškote), Nina Smokvina

Brašno, cukar, jaja, šećer vanilija i korica limuna su osnovni sastojci za savojate ili domaće piškote. Naša Nina tijesto zamijesi pa ga istiskuje na tacnu, pospe šećerom u prahu i peče. Jedva čekamo probat!

Sve zainteresirane molimo da se prijave na broj telefona 020/311-625 ili putem maila na: info@desa-dubrovnik.hr. Broj sudionika je ograničen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA