28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaNatječaj za učenike osnovnih i srednjih škola povodom Međunarodnog dana pismenosti

Natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola povodom Međunarodnog dana pismenosti

U suradnji s Kinematografima Dubrovnik, Dubrovačke knjižnice ove godine sudjeluju u obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti (8. rujna) koji je pokrenuo UNESCO 1966. godine s ciljem promoviranja učenja i pismenosti, ali i osvješćivanja problema nepismenosti koji još uvijek pogađa veliki dio svjetskog stanovništva. U svom dokumentu UNESCO, naglašavajući nužnost pismenosti za pojedinca i društvo u digitalnom okruženju, naziva ih pismenostima opstanka, preživljavanja, sugerirajući time da je razvoj društva i pojedinca nemoguć bez posjedovanja vještina bitnih šest vrsta pismenosti: Osnovna pismenost, Računalna pismenost, Medijska pismenost, Obrazovanje na daljinu i e-učenje, Kulturalna pismenost, Informacijska pismenost.

S ciljem povezivanja čitalačke i medijske pismenosti, odnosno čitanja knjige i korištenja novih medija, Dubrovačke knjižnice, u suradnji s Kinematografima Dubrovnik pozivaju učenike viših razreda osnovnih te učenike srednjih škola da svoju omiljenu knjigu predstave u obliku video najave (book trailer).

Video radovi mogu trajati najviše dvije minute. Rad se može prijaviti kao samostalni rad jednog učenika ili grupe učenika koji predstavljaju razred.

Radovi se prijavljuju elektroničkim putem na adresu: informacijska.sluzba@dkd.hr

U prijavi je potrebno navesti:

  • Ime i prezime učenika
  • Razred i školu koju učenik pohađa
  • Ime i prezime nastavnika, mentora
  • Naslov i autora knjige koju predstavlja
  • Poveznica na videorad objavljen na društvenim mrežama (YouTube)
  • Lozinku za pregled rada

Prijave se podnose do 30. listopada 2022. Tijekom druge polovice održavanja manifestacije Mjesec hrvatske knjige u studenom, pristigli radovi bit će objavljeni na Facebook stranici Dubrovačkih knjižnica do 15. studenoga 2022., te će se potom izabrati najbolji radovi.

Učenika/icu čiji rad bude proglašen najboljim, očekuju nagrade knjiga i ulaznica za kino projekciju po vlastitom izboru u Kinematografima Dubrovnik. Razredno odjeljenje kojemu učenik/ica pripada također će biti nagrađeno projekcijom filma po izboru učenika i nastavnika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA