8.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022
NaslovnicaVijestiNastava počinje 7. rujna, mjere će se prilagođavati po regionalnom kriteriju

Nastava počinje 7. rujna, mjere će se prilagođavati po regionalnom kriteriju

U Hrvatskoj nastava sigurno počinje 7. rujna, mjere će se vjerojatno prilagođavati po regionalnom kriteriju ovisno o epidemiološkoj situaciji, razredni odjeli morat će se smanjiti, uvest će se po potrebi i smjenska nastava, posebna pozornost posvetit će se učenicima i nastavnicima s kroničnim bolestima pa je moguće da će oni nositi i N95 maske, a maske će se sigurno nositi u zajedničkim prostorijama, dok je moguće da će biti potrebne i u onim učionicama gdje neće biti moguće držati distancu, piše Jutarnji.hr.

To je zadnja verzija mjera za početak školske godine o kojoj se, kako doznaje Jutarnji, i u subotu raspravljalo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koji će sutra i objaviti upute za postupanje i odvijanje obrazovnog procesa u školama i vrtićima, ali je moguće da će se te mjere još do ponedjeljka modificirati.

Ostaje, naime, otvoreno pitanje nošenja maski – hoće li se one svugdje nositi u školama, ili samo u zajedničkim prostorijama, a najizglednije je da će se nositi pri ulasku i izlasku iz škole, na hodnicima i ostalim zajedničkim prostorijama, a da će u učionicama to biti iznimka tamo gdje se ne može držati fizička distanca među učenicima. Ministar Radovan Fuchs, kažu sugovornici, tu će odluku prepustiti epidemolozima.

Učenici nižih razreda u osnovnim školama, prema tim neslužbenim uputama, prali bi ruke samo sapunom, dok bi oni u višim razredima u učionicama ruke dezinficirali i dezinficijensom na bazi alkohola. Intencija je i da se smanje razredna odjeljenja i prema jedinicima lokalne i regionalne samouprave ići će uputa da probaju osposobiti dodatne prostorije za razrede, a da se eventualno tamo gdje je moguće uvede i smjenska nastava. Ideja je da grupe budu manje kako bi se držala fizička distanca, ali i ako dođe do zaraze, da se onda izolira manji broj učenika.

– Vjerojatno će se ići na varijantu da ne budu ujednačene mjere nego županijski ili mjesno prilagođene. Istra, primjerice, može početi s nastavom normalno uz poštivanje osnovnih mjera, dok će se u nekim mjestima u Splitsko-dalmatinskoj županiji ili u Gradu Zagrebu ići na kombinirani sustav nastave u školi i na daljinu. Na nekom otoku gdje nema uopće zaraženih nastava sigurno može ići normalno. U nekim mjestima će vjerojatno samo mlađi ići u školu, dok će stariji imati nastavu na daljinu, a u nekim mjestima će se vjerojatno morati nastava posve preseliti online ako bude takva epidemiološka situacija. No, za svaku takvu odluku i za svako mjesto tražit će se dozvola Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – kazao je sugovornik Jutarnjeg dobro upoznat s mjerama koje će se donositi.

Više proćitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA