31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNasade agruma u dolini Neretve štitit će pola milijarde sterilnih mužjaka mediteranske...

Nasade agruma u dolini Neretve štitit će pola milijarde sterilnih mužjaka mediteranske voćne muhe

U dolinu Neretve iz Španjolske je stigla prva pošiljka laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe. Riječ je o, takozvanoj, SIT tehnici biološke zaštite agruma, koja je ponovno uspostavljena kako bi se izbjegla, prije svega, velika šteta na nasadima mandarina, navodi HRT.

Neretvanske nasade agruma u novoj će sezoni štititi gotovo pola milijarde Španjolaca. Riječ je o sterilnim mužjacima mediteranske voćne muhe koji kreću u potragu za divljim ženkama.

– I kada divlja ženka za partnera izabere sterilnog mužjaka ne dolazi do oplodnje i posljedično šteta na plodovima domaćina, rekao je rukovoditelj Odjela za istraživanje i primjenu SIT tehnike Luka Popović, HAPIH.

U prostorijama HAPIH-a u Opuzenu postižu spolnu zrelost, a potom prolaze aroma terapiju, kako bi lakše privukli ženke.

– U tijeku je ispuštanje prvih pošiljki sterilnih jedinki, mi smo spremni, naši sterilni mužjaci su spremni pokazati seksualne performanse u polju, dodao je Popović. 

Tehnika SIT do 2023. ovdje se provodila kontinuirano. Nastavak biološke zaštite agruma, nakon što je Izrael prestao s proizvodnjom kukuljica, osiguran je ove godine iz Španjolske i primjenjivat će se do kasne jeseni.

– I na našu veliku sreću, nakon nekoliko neuspjelih poziva, javnih natječaja evo uspjeli smo ipak pronaći osobe, koje su se javile na taj natječaj, koje su ispunjavale te uvjete i mi evo danas imamo sterilne mušice, poručila je predsjednica Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević.

– To puno za nas znači. Bilo bi dobro da se svake godine provodi to, kazao je poljoprivredni proizvođač Velibor Šuman.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA