26.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNapustio nas je general Nojko Marinović, zapovjednik obrane Dubrovnika

Napustio nas je general Nojko Marinović, zapovjednik obrane Dubrovnika

Nakon duge i teške bolesti, jutros je u Općoj bolnici Dubrovnik u 73. godini života preminuo zapovjednik obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu, general bojnik Nojko Marinović. Obitelji i prijateljima izražavamo sućut.

Nojko Marinović

Nojko Marinović rođen je u mjestu Bruška u općini Benkovac 26. rujna 1948. Završio je vojne škole bivše JNA.  Do rujna 1991. bio je pukovnik, zapovjednik vojarne Trebinje, a zatim zapovjednik 472. brigade JNA koja je imala ukupno 5 000 vojnika. Dana 19. rujna 1991. prelazi u ZNG skupa s planovima JNA za napad na Dubrovnik. S ukupnim snagama od oko 700 vojnika, policajaca i pripadnika HOS-a uspostavlja obranu grada Dubrovnika.

Dan pred pad Vukovara Nojko Marinović preuzima obranu Dubrovnika

Nojko Marinović: Htjeli su mi oteti djecu

Tijekom izviđanja teško je ranjen 19. ožujka 1992. od nagazne mine. U svibnju 1992. na vlastiti zahtjev odlazi iz bolnice i opet se priključuje obrani Dubrovnika te postaje zamjenik generala Bobetka, u to vrijeme zapovjednika Južnog bojišta. U zapovjedništvu djeluje još osam mjeseci, a zatim odlazi u mirovinu. Godine 1995. dodijeljen mu je Red kneza Domagoja s ogrlicom i Red bana Jelačića. Na Haškom sudu je 2003. svjedočio o opsadi Dubrovnika u procesu protiv Slobodana Miloševića.

General Marinović na Stradunu – Postrojavanje branitelja Grada 6.12. 2011.

Na dvadesetu obljetnicu uspješne obrane Grada 6. prosinca 2011. svi dubrovački branitelji su se postrojili na Stradunu i ispred crkve Sv. Vlaha. Marinović je tada podsjetio kako je agresor krenuo na Dubrovnik sa snagama koje su brojale 30 tisuća ljudi.

Postrojavanje branitelja Grada 6.12. 2011.

“Napadali su sa svih strana, imali su časnika i dočasnika, koliko mi branitelja, topova koliko mi redarstvenika. Imali su vagone streljiva i tone goriva koje smo mi brojili na sanduke i litre. Mislili su kako će s gosparima,  turističkim djelatnicima i umjetnicima, lako izići na kraj. No, nisu računali na naše domoljublje i odlučnost da obranimo Dubrovnik i za slobodu podnesemo goleme vojne i civilne žrtve”, kazao je tada Marinović naglasivši kako su znali od kakvog je značaja Dubrovnik za Hrvatsku.

Dobitnik je najviših državnih odličja, Reda kneza Domagoja s ogrlicom i Reda bana Jelačića. Jedan je od devetorice ratnih zapovjednika koje je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao Redom Petra Krešimira.

Grad Dubrovnik 2010. generalu Marinoviću dodijelio je nagradu za životno djelo. Prilikom zahvale na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Marinović je među ostalim naglasio: “Našu djecu i mladež treba učiti da pamte, ali ne i da mrze, jer pamćenje je alat, a mržnja golemi teret“.

FOTO/Nojko Marinović: Oni su znali sve o nama, ali nisu znali kolika je snaga našeg domoljublja

Postrojavanje 6.12. 2011.


Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA