31.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNAKON SUSRETA S ĐOKOVIĆEM HZJZ pojasnio zašto premijer Plenković ne mora u...

NAKON SUSRETA S ĐOKOVIĆEM HZJZ pojasnio zašto premijer Plenković ne mora u samoizolaciju

Budući da je HZJZ-u upućeno više novinarskih upita vezano uz boravak premijera Andreja Plenkovića u Zadru na teniskom turniru, Hrvatski zavod za javno zdravstvo pojasnio je što je to “bliski kontakt” i zašto premijer Plenković ne mora u samoizolaciju.

“Pri epidemiološkoj klasifikaciji osoba koje su pod rizikom od obolijevanja od bolesti COVID-19 jer su bile u blizini osobe koja oboli ili boluje od ove bolesti ili u kontaktu s njom treba imati u vidu činjenicu da se bolest prenosi BLISKIM KONTAKTOM. Pri određivanju tko je bio, a tko nije bio u bliskom kontaktu te zbog bliskog kontakta podliježe provođenju epidemioloških mjera samoizolacije, testiranja i drugih, treba znati kako je na znanstveno utemeljenim podatcima definiran bliski kontakt.

Definicija bliskog kontakta koji predstavlja visok rizik za zarazu s bolesti COVID-19 podrazumijeva, a relevantno je za posjet premijera Plenkovića teniskom turniru u Zadru, sljedeće:

– osoba koja je s osobom zaraženom bolesti COVID-19 bila u kontaktu licem u lice na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta
– tjelesni kontakt poput zagrljaja, poljupca, rukovanja ili intimniji kontakt
– osoba koja je s osobom zaraženom bolesti COVID-19 boravila u zatvorenom prostoru (npr. kućanstvo, razred, prostorija za sastanke, bolnička čekaonica itd.) duže od 15 minuta
– nezaštićeni kontakt s tjelesnim izlučevinama zarazne osobe
– skrb o oboljeloj zaraznoj osobi ili rukovanje biološkim materijalom zaraznog bolesnika bez korištenja zaštitne opreme
– putovanje u istom prijevoznom sredstvu sa zaraženom osobom (ovisno o vrsti prijevoznog sredstva i udaljenosti).

Svaka druga vrsta kontakta se smatra niskim rizikom za zarazu, te osobe koje ostvare takav kontakt ne podliježu epidemiološkim mjerama samoizolacije i testiranja.
Za konkretnu situaciju treba imati u vidu činjenicu da je premijer Andrej Plenković boravio u zatvorenom prostoru s tenisačem Novakom Đokovićem manje od 3 minute, kratko se fotografirao i nije se rukovao s njim.

Slijedom navedenog premijer ne treba poduzimati nikakve dodatne mjere uključujući ponovna testiranja i samoizolaciju” zaključuje se u priopćenju.

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA