30.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaNagrada za "Najbolju izložbu godine" stiže u ruke dubrovačke kustosice Lucije Vuković

Nagrada za “Najbolju izložbu godine” stiže u ruke dubrovačke kustosice Lucije Vuković

Društvo povjesničara umjetnosti objavilo je kako su godišnju nagradu za Najbolju izložbu u 2022. dodijelili Klovićevim dvorima za izložbu o Vlahu Bukovcu, a čije su autorica naša Lucija Vuković i Petra Vugrinec. Zbog velikog interesa publike i iznimne posjećenosti izložba je bila i produžena i trajala je puna četiri mjeseca, a posjetilo ju je 50.000 posjetitelja.

-Petra Vugrinec i Lucija Vuković kao autorice i idejne začetnice projekta nastoje na temelju dosadašnjih istraživanja i sustavnim bavljenjem Bukovčevim opusom i njegovim nacionalnim i internacionalnim kontekstom ponovno aktualizirati značaj ovoga umjetnika u domaćem, ali i europskom kontekstu. I prošli je izložbeni projekt uključivao koautorske priloge stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva. Na ovome projektu sinergijom interdisciplinarnih istraživanja uglednih kolega prof. dr. sc. Iskre Iveljić i prof. dr. sc. Dragana Damjanovića, dr. sc. Irene Kraševac i Petra Petrovića autorski tim došao je do sasvim iznimnih i neočekivanih rezultata.

Izložba je u kronološkom slijedu predstavila Bukovčev život i djelo, dubinski analizirala brojne epizode njegova života te njihov utjecaj na stvaralaštvo. Priča o Bukovcu ispričana najljepšim zagrebačkim, cavtatskim i bečkim slikarskim ostvarenjima pokrijepljena je brojnim dokumentarnim materijalima, arhivskom građom, do sad ne izlaganim djelima i sasvim novim otkrićima. Neke su od slika izložene prvi puta, neke su nakon opsežnih istraživanja dobile nove atribucije, neke su „nepoznate“ ličnosti dobile svoje ime i prezime. Mnoga su djela za ovu prigodu restaurirana, očišćena i opremljena, stoji, među ostalim u obrazloženju nagrade.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA