27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaNagrada Ivo Dražinić dodijeljena mladom pijanisti Ivanu Vihoru

Nagrada Ivo Dražinić dodijeljena mladom pijanisti Ivanu Vihoru

U sedamnaestoj godini postojanja LAUS Akademije, koje je mo. Ivo Dražinić bio jedan od utemeljitelja, po četvrti puta dodjeljujemo Nagradu koja nosi ime Iva Dražinića želeći posebno istaknuti vrijednosti kojima je posvetio cijeli svoj profesionalni život, a to je učenje, predan rad, pomoć i poticaj mladim, talentiranim glazbenicima na njihovom profesionalnom putu te iznad svega istinsku strast muziciranja.

Stoga se Nagrada dodjeljuje mladom glazbeniku koji je svojim trudom, talentom, posvećenosti glazbi i posebnom umjetničkom karizmom osvojio svjetske pozornice, žirije i publiku.

Ove je godine prema odluci Odbora Nagrade dobitnik hrvatski pijanist Ivan Vihor.

Nagrada se sastoji od plakete, novčane nagrade i koncerta u Dubrovniku, Glazbenom Dvoru mo. Dražinića sa željom da se mladi umjetnici, dobitnici nagrade s posebnim veseljem vraćaju u Dubrovnik.

Franz Liszt je skladatelj kojem je Vihor posebno naklonjen te je program koncerta 6. listopada s početkom u 20.30 u Kneževom dvoru gotovo u cijelosti posvećen njegovom opusu koji obuhvaća i obrade skladbi J. S. Bacha i L. van Beethovena.
Na programu koncerta je i Contradanza, skladba jednog od najvećih hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula inspirirana tradicionalnim folklornim plesom iz okolice Dubrovnika. Pod istim nazivom objavljen je i Vihorov novi nosač zvuka.

Ivan Vihor pažnju je šire javnosti privukao 2017. godine, u dobi od 20 godina, kada u Pesaru osvaja najprestižnije talijansko natjecanje – Premio Delle Arti (kao jedini ne-talijan ikada). Iste godine osvaja prvu nagradu na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo kao i nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja.

2018. godine laureat je Međunarodnog pijanističkog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu, Massarosa Piano Competition u Italiji te Lazar Berman International Piano Competition  u Aversi, Italija. 2020. jedan je od samo 14 finalista Međunarodnog pijanističkog natjecanja Franz Liszt u Utrechtu, koje se na žalost već drugi put odgodilo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA