34.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 28 srpnja, 2021
NaslovnicaVijestiNAGODBA: bolnica povlači žalbu, a nasljednik zemljišta na Medarevu, Ivan Božidar Ivanović...

NAGODBA: bolnica povlači žalbu, a nasljednik zemljišta na Medarevu, Ivan Božidar Ivanović odustaje od čestica na kojima su izgrađeni helidrom i pristupna cesta

Upravno vijeće dubrovačke opće bolnice je donijelo odluku o sklapanju nagodbe s Ivanom Božidarom Ivanovićem koji bi odustao od potraživanja zemljišta na kojemu je izgrađen helidrom i pristupne ceste do njega, a bolnica će povući žalbu na nepravomoćno županijsko rješenje kojom bi se Ivanoviću, kao vlasniku, trebao vratiti čitav niz čestica koje se nalaze oko bolnice. Traže suglasnost Županijske skupštine.

U vijećničkim materijalima objavljeni na stranima Dubrovačko-neretvanske županije, navodi se sljedeće obrazloženje za traženje prethodne suglasnosti od OB Dubrovnik:

Opća bolnica Dubrovnik, sukladno članku 16. Statuta Opće bolnice Dubrovnik je dana 15. srpnja 2021. godine, podnijela zahtjev Broj: 01-1365/1-21 za ishođenje prethodne suglasnosti osnivača na Odluku Upravnog vijeća Opće bolnice Dubrovnik, Broj:01-52/5-1-21, od 15. srpnja 2021. godine, o sklapanju nagodbe s Ivanom Božidarem Ivanovićem.

Opća bolnica Dubrovnik pravni je sljednik Medicinskog centra Dubrovnik, te je izgrađena na nekretnini koja je bila u privatnom vlasništvu pok. Milice Banac, koja je prenesena u društveno vlasništvo temeljem tadašnjeg propisa o agrarnoj reformi i kolonizaciji.

Stupanjem na snagu Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, započet je postupak naknade za oduzetu imovinu.

Nasljednik, Ivan Božidar Ivanović, protiv Opće bolnice Dubrovnik, već duži niz godina vodi sudske postupke za naknadu oduzete imovine – naturalnu restituciju.

Vlasništvo zemljišta Opće bolnice Dubrovnik na kojem su izgrađene zgrade bolnice i koje služe za obavljanje redovne djelatnosti za koju je Bolnica osnovana, Ivan Božidar Ivanović, nije osporavao. Stoga je postupak razdvojen i nastavljeni su sporovi za preostale čestice – okolno zemljište Bolnice.

S obzirom na dugotrajnost postupka, a u svrhu okončanja postupka koji je u obostranom interesu stranaka, te sprečavanja novih troškova koji bi proizašli iz nastavka vođenja sudskih sporova, predlaže se sklapanje nagodbe i to tako da će Opća bolnica Dubrovnik, odustati od žalbe izjavljene protiv rješenja Dubrovačko-neretvanske županije, Upravnog odjela za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove KLASA: UP/I-943-01/20-01/193, URBROJ: 2117/1-09/7-20-03 od 1. prosinca 2020. godine, a Ivan Božidar Ivanović, odustat će od zahtjeva za povrat, odnosno naturalnu restituciju k.č. 750 i 755/3 k.o. Gruž na kojim se nalaze izgrađeni heliodrom i pristupna cesta za heliodrom.

Helidrom i pristupna cesta helidromu, čija je funkcija prijevoz životno ugroženih pacijenata, su od iznimne važnosti za Opću bolnicu Dubrovnik, kao i za sve stanovnike Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Nagodbom bi se razriješio dugogodišnji sudski spor stranaka, ali i omogućila legalizacija heliodroma.

U nagodbi je određen redoslijed radnji kojima se stječu uvjeti za punopravno stjecanje vlasništva ovlaštenika naknade, Ivana Božidara Ivanovića, na točno utvrđenim česticama zemljišta, odnosno priznanje punopravnog vlasništva OB Dubrovnik nad nekretninama na kojima se nalazi helidrom te pristupna cesta.

Tako se OB Dubrovnik obvezuje odmah odustati od žalbe izjavljene protiv već spomenutog rješenja Dubrovačko-neretvanske županije, dok se Ivanović obvezuje da osobno ili putem punomoćnika pred nadležnim Upravnim odjelom izjavi da povlači zahtjev za naknadu odnosno naturalni povrati u vlasništvo kč. 750 i 755/3 k.o. Gruž, odnosno onima česticama na kojima se nalazi helidrom i pristupne ceste te da time OB Dubrovnik priznaje samostalno vlasništvo ovih nekretnina te da se odriče prava potraživati bilo kakav povrat ili naknadu za navedene čestice, a također se obvezuje povući zabilježbe pokrenutih postupaka naknade i povrata s navedenih čestica.

Cjelokupnu dokumentaciju možete pronaći ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić