23.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNAGLO ZAOSTAJANJE Plaće su rasle u svim županijama osim u Dubrovačko-neretvanskoj

NAGLO ZAOSTAJANJE Plaće su rasle u svim županijama osim u Dubrovačko-neretvanskoj

Prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih po županijama u prvom tromjesečju kretale su se od najnižih 5984 kune u Virovitičko-podravskoj županiji do 8493 kune u Gradu Zagrebu. Uz građane Zagreba, plaću višu od hrvatskog prosjeka imali su samo stanovnici Zagrebačke županije, piše tportal.hr.

Prosječna plaća u Zagrebu znatno odskače od prosjeka Hrvatske zbog visoke koncentracije dobro plaćenih poslova u državnim službama i velikim međunarodnim kompanijama. No uz visoke plaće idu i viši troškovi života u metropoli, što se prelama na leđima zaposlenih sa slabije plaćenim zanimanjima.

U većini ostalih županija prosječne plaće kreću se između šest i sedam tisuća kuna. Pritom su nešto više u zagrebačkom prstenu i primorskoj Hrvatskoj dok su pri dnu u sjevernoj i istočnoj Hrvatskoj.

Zanimljivo je to da su u nekim slabije razvijenim županijama prosječne plaće više nego u onim visokorazvijenim. Tako je, primjerice, u Istri, koja je po razvijenosti uz bok Gradu Zagrebu, prosječna plaća 6656 kuna dok u znatno slabije razvijenoj Karlovačkoj županiji iznosi 6838 kuna.

Naglo zaostajanje bilježi Dubrovačko-neretvanska županija, još 2017. po prosječnim plaćama odmah iza Zagreba, a sada je na samom dnu, uz Virovitičko-podravsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA