28.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNACIONALNI STOŽER: Nema novih zaraženih, četiri osobe ozdravile

NACIONALNI STOŽER: Nema novih zaraženih, četiri osobe ozdravile

Nacionalni stožer civilne zaštite obratio se u 16 sati javnosti i otkrili su nove informacije vezane uz koronavirus. Za sada je 57 osoba zaraženo, a četiri su osobe ozdravile, jedna je osoba teže oboljela, dok su ostale osobe s lakšim simptomima.

– Od jutros nemamo potvrđenih, a jedna ženska osoba je ozdravila jutros, tako da imamo četiri ozdravljena, što je sedam posto oporavljenih bolesnika. 880 testova je u tijeku od kojih još 25 nisu dovršeni. Pod nadzorom se nalazi 9598 osoba. Šest ambulanti primarne zdravstvene zaštite kao i brojevi telefona su dostupni tijekom cijelog dana kao i za sve moguće upute – kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Prisutni na konferenciji su upitani i što sa studentima koji su izvan svoga grada. Rečeno je kako ssobe koje su izvan svog mjesta imaju pravo na primarnu zdravstvenu zaštitu, te postoji i školska medicina gdje su liječnici spremni napraviti što treba studentima, a za sve ostalo studenti mogu kontaktirati i preko telefona.

Koliko bi dugo trebao potrajati ovaj virus, Markotić je kazala kako to baš i nije moguće predvidjeti.

– Što se tiče broja zaraženih, ova infekcija i virus se ponaša dosta neubičajeno nego što smo to imali u zadnjih 30 do 50 godina, možemo postavljati matematičke modele, ali nitko to ne može predvidjeti. Nijedna zemlja to ne može predvidjeti, puno je faktora da bi se moglo procijeniti, ne bih se voljela upuštati u procjene. Sada bi mogao biti jači uzlazni trend, ali o brojkama ne mogu govoriti – kazala je šefica Klinike za infektologiju Fran Mihaljević Alemka Markotić .

Osvrnuli su se i na nepridržavanje samoizolacije.

– Od subote do danas imamo 45 dojava u smislu nepridržavanja rješenja o samoizolaciji. Jučer tijekom dana i danas tijekom dana preko 20 ljudi je u analizi i opservaciji ovog dijela. Išli smo s prekršajnim nalozima u iznosu od osam tisuća kuna i drugom kaznom čiji je početni iznos 30 tisuća, onda 60 tisuća pa 120 tisuća kuna. Molim sve da prvenstveno brinu o sebi, ako ne o sebi da im proradi svijest da brinu o okolini u kojoj borave – kazao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Od 56 karantena trenutno je 19 u funkciji.

Na pitanje hoće li kompletni Grad Zagreb ići u karantenu, Damir Trut je kazao: “Nacionalni stožer daje preporuku, ako odluka županijskih ili lokalnih stožera nije u skladu s odlukama Nacionalnog stožera mi to ne odobravamo.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA