31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleNACIONALNI PROGRAM Čitanje je najljepša interakcija s djecom

NACIONALNI PROGRAM Čitanje je najljepša interakcija s djecom

Uz poseban program prilagođen dječjoj publici Teatra Poco Loco, posjet šarenom Bibliobusu i šetnju zagrebačkim Botaničkim vrtom, predstavljen je Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi koji će se baviti predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara – program ROĐENI ZA ČITANJE, čija je inicijatorica dubrovačka pedijatrica dr. Marija Radonić.

Zahvalivši svima koji su pridonijeli ostvarenju ovog programa, a posebno inicijatorici programa Rođeni za čitanje pedijatrici Mariji Radonić te predsjednici Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju Mirjani Kolarek Karakaš, predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je veliko zadovoljstvo pokretanjem nacionalnog programa Rođeni za čitanje ističući iznimnu važnost čitanja za razvoj djece i mladih.

„Čitajući za svoju djecu, moram priznati da je to jedan od najljepših načina roditeljske interakcije s djecom“, istaknuo je predsjednik Vlade dodajući kako je riječ i o aspektu terapeutskog učinka koji, prema mišljenju pedijatara može pomoći i onima koji imaju poteškoća u izražavanju, a svima u stvaranju čitalačkih navika, upijanja znanja i učenja.

Podsjetio je i na nedavno otvoreni Panonski festival knjiga u Osijeku, te na ostale programe koje Ministarstvo kulture i medija redovito podupire u okviru Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila još 2017. godine s ciljem poticanja međusektorskog povezivanja i suradnje svih institucionalnih i izvaninstitucionalnih dionika na području poticanja čitanja i provedbe programa poticanja čitanja djeci rane i predškolske dobi.

Govoreći o procesu pripreme ovog vrijednog programa koji je proizašao iz Nacionalne strategije poticanja čitanja ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek podsjetila je na mnoge pokrenute aktivnosti, od kampanje Godina čitanja u kojoj se dodatnim naporima i prigodnim programima na nacionalnoj razini podizala svijest o važnosti čitanja. Istaknula je kako je pokretanjem programa „Rođeni za čitanje“ postavljena ona ključna karika u lancu razvoja čitalačke kulture, koja će poticati čitanje od najranije dobi.

Uz zahvale partnerima, Ministarstvu zdravstva  i pedijatrima, ministrica je izrazila zadovoljstvo lansiranjem novog programa putem kojega će oko trideset pet tisuća djeca godišnje koliko ih se u prosjeku rodi u Hrvatskoj, u 249 pedijatrijskih ordinacija diljem Hrvatske, dobivati slikovnice sve do dobi njihova polaska u školu. Također je izrazila zadovoljstvo što su slikovnice autorski rad naših hrvatskih autora, pisaca i ilustratora Ivane Guljašević Kuman, Brune Kumana i Ivane Musić.

Posebne zahvale je uputila Knjižnicama Grada Zagreba čiji je bibliobus upotpunio događanje te govoreći o Festivalu hrvatskih bibliobusa i okruglom stolu o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj koji su se nedavno održali u Splitu, podsjetila kako je u mandatu aktualne Vlade nabavljeno 12 novih bibliobusa.

„Nadam se da ćemo vrlo brzo vidjeti preokret i zaustavljanje negativnog trenda smanjenog interesa za čitanjem te razvoj čitalačke pismenosti i kulture u Hrvatskoj“, zaključila je ministrica.

U sklopu nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi “Rođeni za čitanje”, vrijednog oko 265.000 eura godišnje, pedijatri u 249 ustanova prilikom redovitog pregleda poklanjat će slikovnice sukladno dobi djeteta, istaknuto je na predstavljanju.

Program će se baviti predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara u pedijatrijskim ordinacijama.

Na redovitim sistematskim pregledima pedijatri će roditelje/skrbnike uputiti da je čitanje djetetu od najranije dobi jednako važno kao i briga o djetetovim osnovnim potrebama te da se razvojem predčitalačkih vještina u ranoj i predškolskoj dobi doprinosi čitalačkoj pismenosti.

Pedijatri će prilikom redovitog pregleda pokloniti slikovnicu sukladno dobi djeteta, odnosno četiri različite slikovnice u periodu od šest mjeseci do polaska u školu, kazala je idejna začetnica programa u Hrvatskoj, pedijatrica Marija Radonić.

Navela je da je 2014. napravljeno istraživanje koje je pokazalo da u hrvatskim obiteljima što su djeca mlađa rituali čitanja manje zastupljeni, uglavnom ispod deset posto. 

“To nas je uvjerilo da s ovim programom moramo ići dalje, na nacionalnu razinu”, kazala je Radonić, dodavši da čitanje povećava razinu čitalačke pismenosti, utječe na razvoj jezika, razvija želju za čitanjem, ojačava vezu roditelja i djece i utječe na kompletan razvoj djeteta.

Sustav podrške i promidžbe čitanja od najranije dobi uz aktivnu ulogu pedijatara uključuje mrežu dionika: 873 dječja vrtića i 1127 područnih vrtićkih objekata, 232 knjižnice, 33 rodilišta i volontersku mrežu. Sredstva potrebna za realiziranje programa “Rođeni za čitanje” osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske u iznosu od 265.445,62 eura godišnje.

Više o programu na poveznici: Nacionalni  program poticanja čitanja djeci od najranije dobi

Izvor: Vlada RH, Ministarstvo kulture i medija RH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA