14.8 C
Dubrovnik
Petak, 1 ožujka, 2024
NaslovnicaVijestiNAČELNIK LASIĆ BURĐELEZU: Na sjednicama vas nema, zanimaju vas samo teme oko...

NAČELNIK LASIĆ BURĐELEZU: Na sjednicama vas nema, zanimaju vas samo teme oko ugostitelja

Načelnik Općine Konavle reagirao je na otvoreno pismo koje je uputila Udruga ugostitelja Općine Konavle, odnosno njezin predsjednik Mislav Burđelez. U pismu se naime traži od Općine Konavle da se zbog koronavirusa provedu izmjene Odluke o plaćanju naknade za javne površine

Otvoreno pismo spomenute udruge možete pročitati OVDJE.

”Poštovani g. Burđelez,

S velikom sam pozornošću pročitao Vaše pismo, koje ste, na moje iznenađenje, odmah dostavili i medijima, pa ću i ja isto postupiti s odgovorom Vama, te ću ga uputiti i preko medija.

U vašem pismu tražite od mene, kao općinskoga načelnika, da donesem odluku kojom bi se pomoglo ugostiteljskim djelatnicima oslobađanjem naknade za javnu površinu u zimskim mjesecima.

Vjerujem da Vam je kao dugogodišnjem vijećniku Općinskoga vijeća zasigurno poznato da je donošenje takve odluke u nadležnosti Općinskoga vijeća, a ovom Vas prilikom podsjećam da ste zadnji put nazočili sjednici Općinskoga vijeća 21. prosinca 2018. godine, a na kojoj se, između ostaloga, raspravljalo o Planu i programu korištenja dijela javnih površina u Općini Konavle. Znači li to da Vas, kao izabranoga vijećnika, zanima samo tematika koja je u vezi s radom ugostitelja, kada niste smatrali potrebnim da se pojavite ni na jednoj od ostalih osam sjednica Općinskoga vijeća koje su se u međuvremenu održale, a na kojima se raspravljalo o vrlo važnim temama za sve stanovnike Konavala.

No, da se vratim na Vaš prijedlog o smanjenju naplate javnih površina.
Naime, smatram da je još rano donositi bilo kakve odluke u svezi s tim jer sezona još nije ni počela, a i većina je ugostiteljskih objekata u Cavtatu još uvijek zatvorena.
Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u prva je dva mjeseca čak zabilježeno povećanje turističkoga prometa od pet posto, dakle još uvijek se ne može govoriti o tome koliki će utjecaj na ovogodišnju sezonu imati ovo stanje s koronavirusom. Iako smatram da može biti velikih problema ako se epidemija ne dovede pod kontrolu u svekolikom smislu, a ne samo u gospodarskom, kojega Vi spominjete u Vašem dopisu, i to samo za one, složit ćete se, koji i nisu egzistencijalno najugroženiji.

Kada govorite o ogromnom povećanju cijena, moram Vas podsjetiti da je do povećanja cijena korištenja javnih površina došlo nakon 8 godina i to nakon pažljivih usporedbi sa sličnim turističkim destinacijama u odnosu na koje je Cavtat zaostajao 50 posto. Tim se povećanjem cijena javnih površina izjednačila s, primjerice, cijenom 5. zone u Dubrovniku i još je uvijek za 30 posto niža od Makarske i 40 posto od Korčule.
Isto tako, podsjećam da je Općina ponudila svim ugostiteljima, koji rade 10 mjeseci godišnje, 50 posto popusta za razdoblje od 1. studenog do 31. ožujka.

Treba naglasiti i da svi ugostitelji ostvaruju preko 80 posto svojih prihoda na javnim površinama u vlasništvu Općine Konavle, a sredstva od naplate javnih površina koriste se namjenski za uređenje komunalne infrastrukture (novi ulaz u Cavtat), zelenih površina (zaštita palmi na rivi u Cavtatu) i sl., a sve u cilju općega uređenja Cavtata. O tome svjedoče i tri prestižne međunarodne nagrade koje je prošle godine dobio Cavtat, čemu su osim Općine i Turističke zajednice zasigurno doprinijeli ugostitelji i ostali turistički djelatnici Cavtata.

U posljednjih nekoliko godina, nadam se da ćete se složiti sa mnom, Općina Konavle uložila je značajna sredstva upravo u Cavtat, kao administrativno, ali prije svega turističko središte, možda i nauštrb drugih mjesta u Konavlima, pa je za očekivati i da se određeni prihodi koji se akumuliraju od turizma u Cavtatu ulože i za poboljšanje kvalitete života u cijelim Konavlima, a ne da se gledaju samo partikularni interesi.

Žao mi je što u Vašem pismu niste pokazali empatiju i za druge skupine stanovništva u Konavlima o kojima Općina skrbi, pa vas podsjećam da na području Konavala djeluje čak sedam vrtića, Dom za starije i nemoćne, Hitna pomoć, laboratorij za vađenje krvi, dvije komunalne tvrtke i za sve je to potrebno osigurati sredstva u općinskom proračunu. Upravo o tome ja, kao općinski načelnik s mojim suradnicima, moram razmišljati na način da zadržim sve te razine usluga i standarde koje smo postigli za sve stanovnike Konavala.

Na kraju želim istaknuti da je moje mišljenje o ovoj mogućoj krizi koja bi nas mogla zadesiti takvo da bi oni koji imaju više trebali pomoći onima koji imaju manje jer, složit ćete se, kako su u proteklim godinama ugostitelji Cavtata, zahvaljujući odličnim turističkim sezonama, akumulirali poprilična financijska sredstva i hvala Bogu da je tako. No, isto tako ponavljam da sam svjestan činjenice kako može doći do velikih problema koji će, nažalost, pogoditi one najugroženije u našoj zajednici i tu Općina kao predstavnica cijele zajednice mora priteći u pomoć.”

S poštovanjem,

Općinski načelnik

Božo Lasić, dipl. iur

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA