30.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaNa taraci Galerije predstavljena monografija "Tomo Gusić"

Na taraci Galerije predstavljena monografija “Tomo Gusić”

Na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik sinoć je predstavljena monografija „TOMO GUSIĆ“ u nakladi UGD, riječ je o drugoj knjizi unutar biblioteke „Kosta Strajnić“.

Uz umjetnika Toma Gusića sudjelovali su autori monografije dr. sc. Marija Tonković, dr. sc. Antun Karaman, Tonko Smokvina, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik te urednik Marin Ivanović i dizajner Luka Gusić.

Monografija o dubrovačkom umjetniku Tomu Gusiću donosi kritičku i kontekstualnu analizu opusa dubrovačkog slikara. Slikarski opus obradio je vrstan poznavatelj povijesti dubrovačkog modernog slikarstva, redovni profesor u miru Sveučilišta u Dubrovniku, dr. sc. Antun Karaman. Analizu dizajnerskog i grafičkog opusa provela je dr.sc. Marija Tonković, muzejska savjetnica i dugogodišnja stručna suradnica na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Monografija, čije grafičko oblikovanje potpisuje Luka Gusić, sadrži niz reprodukcija u boji – slika, grafičkih i dizajnerskih rješenja, te je ovim nakladničkim projektom  kompleksno djelo dubrovačkog umjetnika na dostojan način valorizirano.

Monografija je izdana uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Tomo Gusić rođen je 1931. godine. Nakon osnovne i srednje škole u Dubrovniku, upisuje studij arhitekture na Tehničkom fakultetu u Zagrebu. Godine 1953. polaže prijemni ispit na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje upisuje studij slikarstva kod prof. Otona Postružnika. Diplomira 1957., a poslijediplomski studij završava 1959. godine. Godine 1960. vraća se u Dubrovnik, a 1963. ponovno odlazi u Zagreb gdje povremeno sudjeluje na skupnim izložbama Udruženja likovnih umjetnika i bavi se grafičkim dizajnom, radi kao likovni urednik u redakciji Školske knjige. 1981. napušta Zagreb i vraća se u Dubrovnik. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama. Rad Tomislava Gusića sagledava se u kontekstu slikarske tradicije hrvatskog / dubrovačkog rukopisa od pojave Bukovca i Medovića do Dulčića. Živi i radi u Dubrovniku.

FOTO: Miho Skvrce

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA