32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleNa Sveučilištu u Dubrovniku radionica o novim tehnologijama za uključenost osoba s...

Na Sveučilištu u Dubrovniku radionica o novim tehnologijama za uključenost osoba s invaliditetom

Radionica u sklopu Erasmus+ projekta “INNOSID – Inovativna rješenja zasnovana na novim tehnologijama za unaprjeđenje društvene uključenosti osoba s invaliditetom” bit će održana sljedeća dva tjedna, od 13. do 24. rujna na Sveučilištu u Dubrovniku. Studenti iz pet europskih zemalja pod vodstvom mentora finalizirat će i prezentirati prototipove rješenja koja mogu pomoći društvenoj uključenosti osoba s invaliditetom.

Radionica je središnji događaj druge faze projekta, a nositelj aktivnosti je Odjel za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku. Tijekom 2020. godine provedena je analiza IT alata i naprednih tehnologija koje mogu poboljšati uključivost osoba s invaliditetom, a tijekom prve polovice ove godine timovi studenata osmislili su sedam specifičnih rješenja. Tijekom sljedeća dva tjedna studenti će finalizirati prototipove svojih rješenja, a u trećoj fazi sljedeće godine, te će prototipove i praktično realizirati.

Erasmus+ projekt INNOSID osvojio je prvu nagradu na natječaju Agencije za mobilnost i programe EU te je proglašen najuključivijim projektom programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti za razdoblje od 2017. do 2020. godine.  Glavna vizija projekta je jačanje društvene uključenosti osoba s invaliditetom dizajniranjem i razvojem besplatnih IT rješenja usmjerenih na omogućavanje komunikacije, potporu obrazovanju i podizanje svijesti javnosti o potrebama i sposobnostima osoba s invaliditetom koristeći nove tehnologije poput proširene stvarnosti, virtualne stvarnosti i 3D-printanja.

Projekt implementira konzorcij koji se sastoji od 6 visokoškolskih ustanova i 1 nevladine organizacije iz domene osoba s invaliditetom, iz 5 zemalja EU (Hrvatska, Španjolska, Francuska, Portugal, Mađarska). Koordinator projekta je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a Odjel za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku jedan je od članova konzorcija. 

Više o radionici i projektu na poveznicama:

http://sociallab.fer.hr/innosid/dubrovnik-2021-workshop/   

https://sociallab.fer.hr/innosid/

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA