30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNa svečanoj akademiji dodijeljene nagrade županijskim laureatima

Na svečanoj akademiji dodijeljene nagrade županijskim laureatima

Povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezinog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića u Kazalištu Marina Držića održana je Svečana akademija Dubrovačko-neretvanske županije na kojoj su dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je redatelju i književniku Stijepu Mijoviću Kočanu, nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju novinarki dodijeljene su novinarki Silvi Capurso, Ligi protiv raka Korčula – Pelješac – Lastovo – Mljet kao i Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Samostanu sv. Dominika u Dubrovniku, Hrvatskom glazbenom društvu Sv. Cecilija iz Korčule te Hrvatskom nogometnom klubu Slaven iz Grude (Konavle.)

Župan Nikola Dobroslavić ovom je prilikom istaknuo kako se zbog pandemije ove godine nešto skromnije obilježava Dan županije nego inače, ali kao i uvijek svečano i dostojanstveno.

”Svevišnji je nama na hrvatskom jugu dodijelio prelijepi prostor za življenje. Naši stari gradili su i čuvali taj prostor. Naši branitelji obranili su ga u 90-tim od velikosrpske agresije. Mi ga izgrađujemo i čuvamo za našu djecu i za djecu naše djece. Uvezujemo ga čvrsto i neodvojivo u hrvatski teritorijalni korpus, ondje gdje oduvijek i zauvijek pripadamo. Spajamo ga s maticom Pelješkim mostom, milenijskim projektom kojim se s pravom diči cijela Hrvatska. Povezujemo ga sa novih sedam luka kroz program Vlade za bolje povezivanje otoka. Povezujemo Lastovo svakodnevnom katamaranskom vezom s Dubrovnikom. Povezujemo ga po prvi put stalnom Hitnom helikopterskom medicinskom službom i omogućujemo “zlatni sat” za sve naše sugrađane”, rekao ja ovom prilikom župan Dobroslavić te na tome, u ime svih sugrađana zahvalio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru Davoru Božinoviću, ministru Viliju Berošu i saborskom zastupniku Branku Bačiću.

”Pripremamo daljnje povezivanje županije autocestom i brzim cestama. Pred realizacijom su još dvije luke. Pripremili smo cjelovitu obnovu Opće bolnice Dubrovnik, zaštitu od zaslanjenja Neretvanske doline i druge projekte na dobrobit naših građana i naših gospodarstvenika. Svime ovime razvijamo županiju, ali i ujednačavamo kvalitetu življenja na svakom njenom dijelu. Osiguravamo ono što svatko zaslužuje: podjednaku kvalitetu življenja i podjednake izglede u životu. Izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom osiguravamo ekološku stabilnost naše županije i njenu sigurnu turističku budućnost. Noćne more o zatrpanosti smećem ostat će iza nas. Svime ovime uvećat ćemo postignuti rezultat od povučenih 7 milijardi kuna za projekte financirane fondovima EU, čime smo rekorderi u Hrvatskoj”, napomenuo je.

Naglasio je kako nam svima pandemija COVID-19 zagorčava živote već dulje od jedne godine, no kako se Županija i država dobro nose s tim izazovom.

”Hvala Vladi, nacionalnom i županijskom stožeru na dobrom vođenju borbe protiv pandemije. Hvala zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti te borbe, i koji se uspješno nose s ovom globalnom zarazom. Hvala svim drugim službama, gradovima i općinama, udrugama koje su pomagale u toj borbi. Hvala našim sugrađanima na odgovornom ponašanju, pridržavanju mjera i odazivanju na cijepljenje. Cijepljenje je jedini način uspješne borbe za zdravlje naših sugrađana i ključna pretpostavka normalne turističke sezone koja nam treba i koju očekujemo već ove godine. Hvala Vladi na razumijevanju naših potreba i potpori svim našim projektima. Ovakvog razumijevanja sa središnjom vlasti nije nikad do sada bilo. Ova županija potvrdila se kao odgovorna i uspješna regionalna jedinica. Optimistično gledamo na budućnost, nastavljamo graditi županiju kao sigurno i prosperitetno područje, regiju kvalitetnog življenja, razvijanu na temeljima tradicionalnih vrjednota našega naroda, naše vjere, posebno na vrjednotama Domovinskog rata”, rekao je župan Dobroslavić.

Ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade, Davor Božinović istaknuo je kako je proteklih godina županija pozicionirana kao partner na brojnih područjima, prvak je u gospodarenju pomorskim dobrom i korištenju sredstava iz EU.

”Modernizirana je zračna luka, bolnica, poduzetnički inkubator, obnovljene su škole, a uz to se štiti baština, pripremaju brojni projekti. Sve to činite uz brigu za tradicionalne vrednote uz brigu za umirovljenike i druge. I mi smo ponosni zbog razvijenosti, a Vlada je uvjerena za daljnji razvoj i učinkovitost”, rekao je Božinović te naglasio kako je zadovoljan radom dubrovačke policije za koju je najavio ulaganje od dodatnih 20 milijuna kuna.

Saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Branko Bačić čestitao je Dobroslaviću i stanovnicima Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezinog zaštitnika.

”Naša županija je treća po indeksu razvijenosti u Hrvatskoj i to je potvrda rada, ali i pred nama su brojna očekivanja kako bi tim putem nastavili. U predizborno vrijeme čujemo ponovno neke glasove koji problematiziraju postojanje županija. Taj teritorijalni ustroj pokazao se ispravan upravo ovdje. Vaš rad je pokazatelj kako je dobro imati regionalnu instituciju koja brine o životu na ovom prostoru. Najbolje se to pokazalo kada prolazimo kroz zdravstvenu i gospodarsku krizu”, napomenuo je Bačić.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao je kako je u ovo krizno vrijeme važno da i dalje ostanemo složni u brizi za javno dobro.
” U našoj je povijesti bilo trenutaka i događaja na koje nismo mogli utjecati ili jednom odlukom otkloniti, ali radeći zajedno s istim plemenitim ciljem, zajedničkim snagama i sinergijom koju danas imamo na relaciji Grad – Županija željeni rezultati uvijek su se lakše ostvarivali. Dubrovačko-neretvanska županija vratit će se ponovno u isti i siguran kolosijek. Stabilnost i sigurnost održali smo za vrijeme pandemije i tako će biti nakon nje”, rekao je Franković te se zahvalio županu Dobroslaviću na ustrajanju u naporima da dođe do realizacije Pelješkog mosta kada su ga drugi nazivali ‘iluzijom za budale’.

Dan županije njenim žiteljima čestitao je također Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

”Lako je biti uspješan i produktivan kad surađujete s prijateljima i dobronamjernim ljudima. Istaknuti ću liderstvo župana Nikole Dobroslavića u uspješnosti vođenja ovog vašeg prostora, ali i vizionarski iskorak kad je prekogranična suradnja, osobito djelovanje Jadransko-jonske euroregije kojoj zajednički pripadamo. Sveti Leopold, nebeski zaštitnik ovog dijela Bogom dane Hrvatske, imao je posebnu poruku o vjeri i ona je obilježila njegov ovozemaljski život. Kroz sva stoljeća imali ste iskušenja i izazove povijesti i sadašnjosti, no imali ste tu vjeru i snagu na čemu vam čestitam. Zato je Dubrovačko-neretvanska županija jedna od vodećih kulturnih, ali i turističko-gospodarskih središta Jadrana te Mediterana”, rekao je Herceg.

Svečanoj akademiji prethodila je Sveta misa u crkvi Gospoe od Milosrđa, a na dubrovačkom gradskom groblju Boninovo položeni su vijenci i zapaljene svijeće.
Svečanostima su nazočili i potpredsjednica EK Dubravka Šuica, državni tajnik Frano Matušić, zamjenici župana Joško Cebalo i Žaklina Marević, predsjednica IX. saziva Županijske skupštine Vilma Kosović i drugi uzvanici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA