27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaNa predavanju o Petru Iveljiću Ohmućeviću u Slanom tražila se stolica više

Na predavanju o Petru Iveljiću Ohmućeviću u Slanom tražila se stolica više

U subotu 24. lipnja 2023. u Slanom je održano  predavanje dr. sc. Stjepana Ćosića, povjesničara i profesora na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu te dr. sc. Danka Zelića, povjesničara umjetnosti i znanstvenika s Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba o velikanu slanjske povijesti, Petru Iveljiću Ohmućeviću. Ova dvojica renomiranih istraživača koji su se, uz svoje brojne znanstvene interese iz dubrovačke povijesti srednjega i novoga vijeka, slobodno možemo reći, posljednjih godina specijalizirali i za teme vezane uz tzv. ilirsku heraldiku i obitelj Ohmućević privukli su brojne posjetitelje predstavivši im nove spoznaje o ovom iznimno zanimljivom velikanu o kojemu se u današnje doba premalo govori, a čijim je tragovima premreženo čitavo Slano.

Valja istaknuti kako je i samo mjesto održavanja predavanja pomno odabrano i čime je na simboličan način upotpunjen ugođaj samog predavanja. Naime, riječ je o renoviranom ljetnikovcu obitelji Ohmućević, posljednjoj rezidencije te slavne pomorske obitelji. Ljetnikovac je u vlasništvu obitelji Pervan koja je širom otvorila vrata ovog impozantnog zdanja svim zainteresiranim posjetiteljima.

Na predavanju je bilo govora o brodovlasniku i pomorskom kapetanu Petru Iveljiću Ohmućeviću Grguriću, koji je ploveći Mediteranom u službi španjolskih kraljeva, stekao znatan ugled i imetak. Petar Ivelja Ohmućević je zbog svojih genealoških i heraldičkih konfabulacija u historiografiji ostao obilježen ponajprije kao mistifikator, pa možda čak dijelom i falsifikator, a mnoge su pojedinosti o njegovu životu i iznimnim poslovnim i pomorskim pothvatima ostale do danas slabo poznate ili posve nepoznate. Zbog toga su profesori su svojim istraživanjima i predavanju bili usmjereni na tumačenje autentičnih spisa o kojima u historiografskim djelima o Ohmućevićima nema spomena, a koji pružaju širu sliko o životu i djelu ovoga najpoznatijeg predstavnika slanskoga roda Grgurića Ohmućevića. Kada bismo govorili rječnikom suvremenoga senzacionalizma, slobodno bismo mogli reći da se radi o elementima renesasno-obavještajnog avanturističkog krimića…

Na kraju je nekoliko riječi o samom procesu renoviranja ljetnikovca rekao vlasnik, gospodin Darko Pervan, a cijeli je događaj zaokružen druženjem i razgovorom uz prigodno čašćenje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA