14 C
Dubrovnik
Naslovnica Dupromo NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJE: pravo je vrijeme za slastice s jagodama

NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJE: pravo je vrijeme za slastice s jagodama

Jednostavan za pripremu, lagani i bez brašna! I bez cheese-a! Eto, takav je ovaj veganski cheesecake od prosa, koji će vas oduševiti. 

Proso mnogi doživljavaju isključivo kao slani dodatak jelima i žitaricu koja mijenja rižu ili slične namirnice. No, probajte proso u ovoj slatkoj varijanti i dajte mu jednu sasvim novu i neočekivanu dimenziju i interpretaciju. Još mu dajte šansu i nek zamijeni sir u izradi cheesecakea, i onda ćete shvatiti kako neke kulinarske igre stvaraju savršenstva okusa.

Dok je još sezona jagoda, poslužite ga kao cheesecake s preljevom od jagoda i iznenadite sve strastvene slatkoljupce odličnim veganskim desertom.

Sastojci (14)

Sastojci za podlogu:

¾ šalice zobenih pahuljica 

¾ šalice badema

2 žlice brezinog šećera

2 žlice kokosovog ulja

Sastojci za kremu od prosa:

½ šalice prosa

1 šalica bademovog mlijeka

1 šalica kokosove kreme (kruti dio iz limenke)

4 žlice agavinog sirupa

2 žlice svježe cijeđenog soka od limuna

1 žličica ekstrakta vanilije

3-4 kapi hladno prešanog ulja limuna (opcionalno)

Sastojci za coulis od jagoda:

2 šalica svježih jagoda (nasjeckanih)

2 žlice soka od limuna

2 žličice brezinog šećera

2 žličice tapioka škroba

Priprema:

  1. Upaliti pećnicu na 170 stupnjeva i obložiti kalup za pečenje promjera 19 cm papirom za pečenje i/ili nauljiti. 
  2. U mikseru samljeti zobene pahuljice, bademe i šećer. Dodati ulje i miksati dok se smjesa ne počne lijepiti. Ako je previše suho, dodati još malo ulja. Prebaciti smjesu u pripremljeni kalup, poravnati po dnu i sa strane kalupa te staviti peći 10 minuta. 
  3. Oprati proso i staviti ga kuhati s mlijekom i pola šalice vode. Kada jezakuhalo posoliti, smanjiti vatru i poklopiti. Povremeno pomiješati da se ne zalijepi na dno posude. Kada je kuhano, nakon 20-25 minuta prebaciti u blender i dodati preostale sastojke te miksati dok ne dobijete skroz kremastu smjesu bez grudica. 
  4. Staviti kuhati jagode s ostatkom sastojaka za coulis. Kada su jagode omekšale i pustile tekućinu izmiksati u blenderu i vratiti na vatru te još minutu kuhati. Možete procijediti dobiveni coulis kako bi bio potpuno bez komadića. Dio coulisa možete staviti na kremu prije pečenja i čačkalicom prošarati. 
  5. Preliti smjesu u pečenu podlogu, staviti malo coulisa od jagoda, prošarati čačkalicom te staviti peći još 50 minuta. Izvaditi i pustiti da se skroz ohladi, zatim staviti u hladnjak (s kalupom) na stiskanje, najbolje preko noći. Servirati ohlađeno s coulisom i svježim jagodama.

Pratite novitete na facebook stanici, a očekujemo vas na adresi:

Butiga zdravlja, Mercante, Vukovarska 22

Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati

sponzorirani članak, IZVOR: Tvornica zdrave hrane

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Grad Dubrovnik podiže kredit od skoro 80 milijuna kuna

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, koja će se održati 5. listopada, na dnevnom redu će se između ostalog naći i...

Dubrovnktv.net

KRATKI REZOVI – FESTIVALSKO IZDANJE: Laureati Dana hrvatskog filma, frankofoni filmovi

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na 29. izdanje Dana hrvatskog filma koji su završili dodijelom nagrada najbojim novim domaćim kratkim...

KRATKI REZOVI: “Mater”, “Mulan”, 15. Trash Film Festival …

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na film "Mater" - naslov najboljega filma regije na beogradskom FESTu, nagrada za najbolju glumicu...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić