16.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 16 listopada, 2024
NaslovnicaDupromoNA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: varivo za dizanje imuniteta

NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: varivo za dizanje imuniteta

Da kupus ima više C vitamina i od naranči, to već svi znaju, kao i da je bogat mineralima magnezijem, željezom, fosforim, kalcijem, kalijem i natrijom, a sadrži i folnu kiselinu. Stoga nije ni čudo da za tim čudom od povrća uvijek posegnemo u hladnijim danima kad nam je imunitet labilan i u “padu”.

Od kupusa se može pripremiti gotovo sve – hrskava salata, hranjiva juha, varivo ili brzi prilog uz glavno jelo!

Ovaj put podsjetit ćemo vas na jedno varivo koje vjerojatno niste dugo jeli, ali ste ga kad ste bili mlađi sigurno često imali na tanjuru, barem kod bake – Varivo od kupusa! S dodatkom leće i kvinoje koja će ga dodatno “boostati” i staviti ga na tron jela na žlicu kada nam treba malo energije i jačanja imuniteta.

I leća i kvinoja izvrsni su izvori proteina.

S obzirom na to da je bogata vlaknima, leća je jako dobra za probavu, utječe na smanjenje šećera i kolesterola u krvi, ali i povoljno na kardiovaskularni sistem. Ima puno vitamina B te raznih minerala; fosfora, magnezija, cinka, željeza. S druge strane, kvinoja je bogata proteinima,vlaknima, vitaminima i mineralima, a za razliku od drugih pravih žitarica sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina. Ne sadrži gluten. To je čini izvrsnom namirnicom za sve koji boluju od celijakije.

Osim što su zdrave, i leća i kvinoja su jako fine namirnice!

Dobro se slažu s brojnim povrćem, a i zajedno su jako dobar tandem!

Sastojci:

1 žlica maslinovog ulja 

1 nasjeckani luk

1 manja glavica kupusa

3 češnja češnjaka

8 šalica povrtnog temeljca 

3/4 šalice smeđe leće 

1/2 šalice nekuhane kvinoje 

2 konzerve sjeckane rajčice 

2 žlice tamari sosa 

1 žlica vinskog octa 

1 žlica dimljene paprike

Malo soli i papra 

Malo peršina po želji

Priprema:

  1. Duboku zdjelu prelijte uljem i stavite na vatru pa ubacite luk i pirjajte par minuta.
  2. Ubacite kupus narezan na trakice ili kvadrate i kuhajte još 5 minuta pa ubacite nasjeckani češnjak.
  3. Nakon minute dodajte temeljac, leću, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta miješajući.
  4. Nakon 20 minuta dodajte i kvinoju koju ste prethodno isprali, tamari, ocat, papriku, dobro promiješajte i kuhajte još 20 minuta.
  5. Pri kraju začinite, a prije posluživanja dodajte malo peršina.

Butiga zdrave hrane, TC Mercante
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati

sponzorirani članak, IZVOR: tekst/foto: Tvornica zdrave hrane

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE