31.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNa Pelješcu postavljen meteorološki radar, precizna mjerenja uskoro i na krajnjem jugu

Na Pelješcu postavljen meteorološki radar, precizna mjerenja uskoro i na krajnjem jugu

Današnjom instalacijom antene i kupole na posljednjem, trećem po redu, suvremenom meteorološkom radaru na hrvatskom dijelu Jadrana i krajnji jug Hrvatske bit će pokriven radarskim mjerenjima.

Nakon što su ove godine na lokacijama Debeljak kod Sukošana te vrh Goli kod Labina pušteni u rad radari na hrvatskoj obali, instalacijom trećeg C-band Doppler meteorološkog radara na vrhu Uljenje na Pelješcu ostvarit će se preduvjeti da po prvi put u povijesti cjelokupna hrvatska obala, more i otoci budu pokriveni radarskim podacima.

Modernizacija motriteljske mreže, posebice izgradnja mreže meteoroloških radara, koju Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) provodi projektom METMONIC, dodatno će unaprijediti važnu ulogu koju DHMZ ima u sustavima ranog upozorenja na ekstremne vremenske i hidrološke pojave te klimatske uvjete, ali i podršku koju daje gospodarstvu, turizmu te prilagodbi Hrvatske klimatskim promjenama.

„Pouzdani podaci i informaciju ključni su za praćenje klime, pripremljenost na posljedice klimatskih promjena kao i za preciznije sustave prognoziranja i upozoravanja koji mogu ublažiti razorne posljedice vremenskih i klimatskih ekstrema. Veliki tehnološki iskorak DHMZ, omogućen projektom METMONIC, osigurat će tijelima javne vlasti, donosiocima mjera, strategija i politika te u konačnici svim građanima Republike Hrvatske dostupnije i kvalitetnije informacije o vremenu i klimi te prognozama i upozorenjima. To će značajno doprinijeti boljem gospodarskom razvoju Hrvatske, jer gotovo četvrtina našeg gospodarstva temelji se na sektorima koji su najizloženiji klimatskim promjenama i prirodnim nepogodama, poput energetike, prometa, poljoprivrede i turizma. Kvalitetna i suvremena motriteljska mreža, posebice mreža meteoroloških radara, rezultirat će i efikasnijim upravljanjem rizicima klimatskih promjena te, najvažnije, zaštiti i spašavanju ljudskih života“, poručila je glavna ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek.

Radar na vrhu Uljenje na Pelješcu omogućit će bolje poznavanje i razumijevanje stanja atmosfere južne Dalmacije što će zasigurno olakšati planiranje rada poljoprivrednika, doprinijeti sigurnosti nautičara i turista, pomoraca, ribara i stanovništva na tom području.

„Meteorološki radari daju nam podatke o rasprostranjenosti naoblake iz koje se očekuje oborina, o očekivanom intenzitetu oborine, kao i akumuliranoj količini oborine na tlu za određeni period i područje. Osiguravaju nam informacije o brzini i smjeru vjetra te podatke o samoj vrsti oborine u oblaku i vertikalnim strujanjima unutar oblaka. To će doprinijeti boljoj klasifikaciji hidrometeora što će biti od velike pomoći pri lociranju tuče, jakih udara vjetra, oluja i jakog intenziteta oborine. Sve će to osigurati i više različitih radarskih produkata za naše građane, strateške partnere te žurne službe, posebice Ravnateljstvo civilne zaštite“, rekao je voditelj projekta METMONIC, mr. sc. Stjepan Ivatek-Šahdan.

Nakon instalacije antene i zaštitne kupole te spajanje sustava za prikupljanje i obradu radarskih podataka na lokaciji Uljenje slijedi testni rad koji će trajati oko 15 dana i potom će podaci radarskih mjerenja biti dostupni javnosti u realnom vremenu na mrežnim stranicama  DHMZ-a. Svatko tko će boraviti na hrvatskom dijelu Jadrana bit će u mogućnosti na zaslonu svog mobilnog uređaja ili računala procijeniti koliko je neki opasni vremenski sustav udaljen od njega te donijeti pravovremenu odluku o svojim aktivnostima.

Nabava i postavljanje suvremenih meteoroloških radara dio je velikog i opsežnog Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC kojim će cjelokupni teritorij Hrvatske biti obuhvaćen radarskim mjerenjima. Od ukupno planiranih šest novih radara, u ovom trenutku već su četiri u operativnom stanju. Na području Jadrana to su radarski centri Goli kraj Labina i Debeljak kod Sukošana, a na kopnu Bilogora i Gradište.

Projektom METMONIC, osim uspostave suvremene mreže radarskih postaja, u tijeku je modernizacija više od 400 prizemnih meteoroloških postaje, dok je pet meteorološko oceanografskih plutača već usidreno tijekom ovog ljeta na lokacijama Viški kanal, Palagruža, Molunat, Kvarner i Blitvenica. Projektom METMONIC također su modernizirane i unaprijeđene i dvije visinske meteorološke postaje na lokaciji Monte Kope u Istri te u Slavonskom Brodu.

Projekt METMONIC značajno će se osuvremeniti rad i poboljšati kvaliteta proizvoda i usluga DHMZ-a. Njegova je ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta METMONIC je 343.914.506,50 HRK od čega se 85% odnosno 292.327.330,52 HRK financira iz EU fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija dok 15% nacionalne komponente u iznosu od 51.587.175,98 HRK sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA