27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNa Korčuli obilježen Dan parodontnog zdravlja: Parodontne bolesti javljaju se kod 80...

Na Korčuli obilježen Dan parodontnog zdravlja: Parodontne bolesti javljaju se kod 80 posto stanovnika

12. svibnja obilježava se Dan parodontnog zdravlja – međunarodna javnozdravstvena inicijativa koju je pokrenula Europska federacija za parodontologiju s ciljem podizanja svijesti javnosti o upalnim bolestima parodonta, gingivitisa i parodontitisa te njihovoj povezanosti s cjelokupnim zdravljem organizma.

Dom zdravlja Korčula, Dom zdravlja Zagreb – Zapad i Grad Korčula već godinu dana provode javnozdravstveni projekt „Parodontno zdravlje je važno!“ te su Dan parodontnog zdravlja obilježili besplatnim i stručnim pregledima za članove Udruge umirovljenika Korčula, ali i iznošenjem rezultata ovog hvalevrijednog projekta koji je ušao u samu završnicu. 

Najtežim oblicima parodontne bolesti pogođeno je 11,2% svjetske populacije što je oko 750 milijuna ljudi. U zemljama Europske unije više od polovice ukupnog stanovništva ima neki oblik parodontne bolesti, a preko 10% njih boluje od uznapredovalog oblika parodontitisa. Zastrašujući je podatak da se u Hrvatskoj parodontne bolesti javljaju  kod 80% stanovništva i zahvaćaju sve dobne skupine

Svjesni ovih činjenica jer upravo su oni na prvoj crti kada je zdravlje u pitanju, Dom zdravlja Korčula i Dom Zdravlja Zagreb – Zapad te Grad Korčula 15. rujna prošle godine predstavili su javnozdravstveni projekt kojemu je cilj bio osvijestiti i upoznati širu javnosti o tome što su točno parodontne bolesti, koje mogućnosti terapije su na raspolaganju oboljelima, ali i upozoriti na iznimnu važnost prevencije i redovitih pregleda kod liječnika dentalne medicine.     

„10 animiranih video klipova, 10 edukativnih videa u kojima su stručnjaci na jednostavan i razumljiv način educirali o svim aspektima parodontnih bolesti – od uputa za prevenciju do liječenja, aktivne društvene mreže, aktivan portal i web stranica, tri stručna webinara i najvažnije – povećan broj upita i dolazaka na preventivne preglede u našim domovima zdravlja. To je kratki sažetak javnozdravstvenog projekta „Parodontno zdravlje je važno!“. Liječnici dentalne medicine naša dva partnerska doma zdravlja svojim stručnim znanjem i iskustvom ukazali su na problem parodontnih bolesti i na važnost očuvanja parodontnog zdravlja i iznimno sam ponosan jer smo svim nabrojanim aktivnostima sasvim sigurno dali doprinos u suzbijanju ovih bolesti.“ – izjavio je na završnoj konferenciji za medije ravnatelj Doma zdravlja Korčula, doktor Sebastijan Fabris.

Zamjenica ravnateljice Doma Zdravlja Zagreb – Zapad, gospođa Željka Župčić izjavila je: „Na početku ovog projekta kao jedan od važnijih ciljeva istaknuli smo razbijanje mitova o parodontitisu kao bolesti koja zahvaća samo one starije životne dobi ili samo one koji nemaju dobru oralnu higijenu. Svim navedenim aktivnostima vjerujem da smo uspjeli u tom naumu, a i podaci iz ordinacija naših liječnika dentalne medicine govore tome u prilog. Sve veći je broj mlađih pacijenata koji su proteklih mjeseci došli na preventivni pregled što je veliki uspjeh i apeliram na sve liječnike dentalne medicine da nastave educirati i upozoravati pacijente na opasnosti od ovih bolesti jer ne smijemo zaboraviti: prema posljednjim istraživanjima Europske federacije za parodontologiju 8 od 10 osoba starijih od 35 godina pati od nekog oblika parodontne bolesti što je čini jednom od najčešćih bolesti današnjice.“

Gradonačelnica Grada Korčule, gospođa Nika Silić Maroević na kraju ovog javnozdravstvenog projekta zahvalila se svima na angažmanu, a građane svog grada još jednom je uputila da ne zanemaruju parodontno zdravlje te da se obrate svom liječniku dentalne medicine i dogovore preventivni pregled, a na Gradu je da i dalje nastavi ulagati u zdravstvenu skrb svoj sugrađana. 

Na kraju, ne zaboravite kako je parodontitis najčešća kronična infektivna bolest čovječanstva koja uzrokuje ozbiljno opterećenje pojedincu i društvu, a redovita oralna higijena kod kuće te redoviti pregledi nekoliko puta godišnje kod liječnika dentalne medicine jedini su siguran način kako izbjeći ovu bolest i uspješno ju liječiti.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. uz intenzitet potpore 100% i ukupne vrijednosti potpore u iznosu od 446.736,00 HRK. 

Sadržaj ove objave za medije isključiva je odgovornost Doma zdravlja Korčula.  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA