28 C
Dubrovnik
Naslovnica Vijesti Na dubrovačkom sveučilištu ostalo 297 praznih mjesta nakon prvog upisnog roka

Na dubrovačkom sveučilištu ostalo 297 praznih mjesta nakon prvog upisnog roka

Sveučilište u Dubrovniku već drugu godinu za redom bilježi veliki pad interesa studenata. Lani je nakon prvog ljetnog roka ostalo 260, a ove godine čak 297 slobodnih mjesta. Treba uzeti u obzir da je lani na Državnoj maturi u ljetnom roku palo čak 8 800 učenika, dok je ove godine taj broj višestruko manji. Palo je tek 450 pristupnika.

Sveučilište u Dubrovniku raspisalo je natječaj za upis 418 redovnih te 97 izvanrednih studenata. Pravo upisa steklo je tek 185 redovnih i 33 izvanredna studenta, dok su 233 mjesta predviđena za redovite te 64 mjesta za izvanredne studente ostala nepopunjena. Tradicionalno najveći je interes za studij nautike, zatim za Medije i društvo te hotelijerstvo. Zanimljivo je kako izvanredni studij sestrinstvo, koji je prethodnih godina bio jedan od najpopularnijih ove godine upisuje tek 6 polaznika.

Odjel za pomorstvo, točnije smjer nautika bilježi najveći interes studenata. Tako se na nautiku prijavilo čak 105 studenata, a upisalo ih se 42, dok je slobodnih mjesta ostalo 19 za redovite i nijedno za izvanredne studente, kojih se prijavilo čak 24, a upisano ih je 5.

Brodostrojarstvo je pak prijavilo na ljetnom upisnom roku 50, redovitih studenata, a upisalo ih je 19. Ostalo je 12 slobodnih mjesta. Izvanredni studij upisao je jedan student, a još četiri mjesta ostala su slobodna.

Pomorske tehnologije jahta i marina upisala su izvanredno 3 studenta, a redovito 5, dok je upisna kvota bila 16, što znači daje ostalo još 11 slobodnih mjesta za redovite studente, kvota za izvanredne je popunjena.

Odjel za komunikologiju, smjer Mediji i kultura društva na koji se prima 41 redoviti student upisalo je zasad 26 studenata, što znači da je ostalo 13 slobodnih mjesta. Ovaj studij prima i 5 izvanrednih studenata, od kojih su dva mjesta ostala slobodna.

Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju

Smjer Turizam upisalo je 18 redovitih studenata i 3 izvanredna, a ostalo je još 39 slobodnih mjesta plus 3 izvanredna.

IT Menadžment upisalo je 13 redovitih i jedan izvanredni studenat, a ostala su tek 4 slobodna mjesta za redovite i dva za izvanredne studente.

Marketing je upisalo 14 redovitih i jedan izvanredni studenata, a ostalo je 15 redovitih i dva izvanredna slobodna mjesta.

Stručni studij Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija upisala su 23 redovita studenta, kolika je bila i upisna kvota, dok je prijavljenih bilo 74 te 2 izvanredna studenta. Ostalo je 8 slobodnih mjesta za studiranje uz rad.

Smjer Ekonomija nije upisao niti jedan redoviti, a jest jedan izvanredni student. Ostalo je čak 17 +2 izvanredna slobodna mjesta.

Izvanredni stručni studij Financijski menadžment  upisalo je sedam studenata, a ostalo je 15 slobodnih mjesta.

Odjel za elektrotehniku i računarstvo

Primijenjeno/poslovno računarstvo upisalo je 8 redovitih studenata, a ostalo je 39 slobodnih mjesta.

Elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu upisala su 3 redovita i jedan izvanredni student. Slobodno je ostalo 19 mjesta za redovite te pet mjesta za izvanredne studente.

Odjel za akvakulturu

Primijenjenu ekologiju mora upisalo je 7 redovnih studenata. Ostalo je slobodno 14 mjesta za redovite te tri za izvanredne studente.   

Odjel za umjetnost i restauraciju,  smjer Konzervacija – restauracija (Drvo, Papir, Tekstil, Metal, Keramika) upisalo je 5 redovnih studenata. Ostalo je 11 slobodnih mjesta za redovite te jedno za  izvanrednog studenta.

Na studij Povijest Jadrana i Mediterana, koji zajedno izvode Odjel za humanističke znanosti Sveučilišta u Dubrovniku i Filozofski fakultet u Zagrebu, upisalo se dvoje redovnih te nijedan izvanredni student. Slobodno je 16 redovnih te 3 izvanredna mjesta.

Stručni studij Sestrinstvo na dubrovačkom je sveučilištu upisalo 6 studenata, a ostalo je još 15 slobodnih mjesta.

RIT Croatia smjer Informacijske tehnologije (stručni) upisalo je 5 studenata, a ostalo je 15 slobodnih mjesta. Smjer Service Management (stručni), upisalo je 9 studenata dok je slobodnih čak 46 mjesta.

U Hrvatskoje se inače na 866 studijskih programa s 39 993 upisnih mjesta u ljetnom roku prijavilo 32 894 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 27 036.

Prema omjeru broja prvog prioriteta i upisne kvote, najpoželjniji studijski programi su Izobrazba trenera; smjer Kondicijska priprema sportaša, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, Izobrazba trenera; smjer Fitnes, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Fizioterapija, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu.

Ukupno najveći broj prijava prvog prioriteta imali su studijski programi Poslovna ekonomija- Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo – Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu; Pravo – Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Medicina – Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Strojarstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Gledajući srednjoškolski uspjeh, visoka učilišta s najvišim prosjekom ocjena kandidata koji su ostvarili pravo upisa su: Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu – prosjek ocjena 4.830654, Medicinski fakultet u Zagrebu – prosjek ocjena 4.805231, Stomatološki fakultet u Zagrebu – prosjek ocjena 4.732209, Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu – prosjek ocjena 4.680000 i Medicinski fakultet u Osijeku – prosjek ocjena 4.654285.

Nakon što su rang-liste u ljetnom upisnom roku objavljene, prema podacima Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta, ostalo je slobodno 12 957 mjesta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

PODIGNUTA OPTUŽNICA U Dubrovniku prevara oko nasljednika nekretnina i novčanih sredstava

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 7. kolovoza 2020. podiglo pred Općinskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1952.) zbog...

Kakve knjige voli Hrvoje Ivanković?

Nevoljko kreirajući ovu „top listu“ više sam mislio na knjige koje sam izostavio nego li na one koje sam u nju uvrstio,...

“Ulicama našeg Grada” – idući tjedan Brass kvintet i klapa FA Linđo

Kulturno – zabavni program "Ulicama našeg Grada" kojeg organiziraju Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika nastavlja se i idućeg tjedna....

Dubrovnktv.net

Slavonskobrodski biciklisti: “S ponosom prođemo kroz cijelu Hrvatsku i dolazimo u naš najljepši Grad”

Udruga slavonskobrodski biciklist i ove je godine, 11. put po redu, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja...

SUSRETI UTORKOM: : “Oluja” je svim braniteljima dala krila pobjednika

Je li odlazak ministra Medveda u Grubore umanjuje žrtvu hrvatskih branitelja? Je li sazrelo vrijeme da predstavnik SDSS-a pođe u Knin...

PRIDRUŽITE SE U HLADU IGORU & DADU: Zvonimir Deranja Popaj

U ovotjednom izdanju hlada družili smo se s bivšim nogometašem Hajduka Zvonimirom Deranjom Popajem. Prošli smo kroz njegovu karijeru, klubove, saznali čime...

SUSRETI UTORKOM/ Božo Lasić: bolje je nego sam očekivao, ali stiže jesen…

Nisam pesimist, samo sam oprezan - kazao je Božo Lasić, konavoski načelnik na naše pitanje je li bio katastrofičan u procjenama...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić