31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNa dubrovačkom sveučilištu ostalo 297 praznih mjesta nakon prvog upisnog roka

Na dubrovačkom sveučilištu ostalo 297 praznih mjesta nakon prvog upisnog roka

Sveučilište u Dubrovniku već drugu godinu za redom bilježi veliki pad interesa studenata. Lani je nakon prvog ljetnog roka ostalo 260, a ove godine čak 297 slobodnih mjesta. Treba uzeti u obzir da je lani na Državnoj maturi u ljetnom roku palo čak 8 800 učenika, dok je ove godine taj broj višestruko manji. Palo je tek 450 pristupnika.

Sveučilište u Dubrovniku raspisalo je natječaj za upis 418 redovnih te 97 izvanrednih studenata. Pravo upisa steklo je tek 185 redovnih i 33 izvanredna studenta, dok su 233 mjesta predviđena za redovite te 64 mjesta za izvanredne studente ostala nepopunjena. Tradicionalno najveći je interes za studij nautike, zatim za Medije i društvo te hotelijerstvo. Zanimljivo je kako izvanredni studij sestrinstvo, koji je prethodnih godina bio jedan od najpopularnijih ove godine upisuje tek 6 polaznika.

Odjel za pomorstvo, točnije smjer nautika bilježi najveći interes studenata. Tako se na nautiku prijavilo čak 105 studenata, a upisalo ih se 42, dok je slobodnih mjesta ostalo 19 za redovite i nijedno za izvanredne studente, kojih se prijavilo čak 24, a upisano ih je 5.

Brodostrojarstvo je pak prijavilo na ljetnom upisnom roku 50, redovitih studenata, a upisalo ih je 19. Ostalo je 12 slobodnih mjesta. Izvanredni studij upisao je jedan student, a još četiri mjesta ostala su slobodna.

Pomorske tehnologije jahta i marina upisala su izvanredno 3 studenta, a redovito 5, dok je upisna kvota bila 16, što znači daje ostalo još 11 slobodnih mjesta za redovite studente, kvota za izvanredne je popunjena.

Odjel za komunikologiju, smjer Mediji i kultura društva na koji se prima 41 redoviti student upisalo je zasad 26 studenata, što znači da je ostalo 13 slobodnih mjesta. Ovaj studij prima i 5 izvanrednih studenata, od kojih su dva mjesta ostala slobodna.

Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju

Smjer Turizam upisalo je 18 redovitih studenata i 3 izvanredna, a ostalo je još 39 slobodnih mjesta plus 3 izvanredna.

IT Menadžment upisalo je 13 redovitih i jedan izvanredni studenat, a ostala su tek 4 slobodna mjesta za redovite i dva za izvanredne studente.

Marketing je upisalo 14 redovitih i jedan izvanredni studenata, a ostalo je 15 redovitih i dva izvanredna slobodna mjesta.

Stručni studij Hotelijerstvo, restoraterstvo i gastronomija upisala su 23 redovita studenta, kolika je bila i upisna kvota, dok je prijavljenih bilo 74 te 2 izvanredna studenta. Ostalo je 8 slobodnih mjesta za studiranje uz rad.

Smjer Ekonomija nije upisao niti jedan redoviti, a jest jedan izvanredni student. Ostalo je čak 17 +2 izvanredna slobodna mjesta.

Izvanredni stručni studij Financijski menadžment  upisalo je sedam studenata, a ostalo je 15 slobodnih mjesta.

Odjel za elektrotehniku i računarstvo

Primijenjeno/poslovno računarstvo upisalo je 8 redovitih studenata, a ostalo je 39 slobodnih mjesta.

Elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu upisala su 3 redovita i jedan izvanredni student. Slobodno je ostalo 19 mjesta za redovite te pet mjesta za izvanredne studente.

Odjel za akvakulturu

Primijenjenu ekologiju mora upisalo je 7 redovnih studenata. Ostalo je slobodno 14 mjesta za redovite te tri za izvanredne studente.   

Odjel za umjetnost i restauraciju,  smjer Konzervacija – restauracija (Drvo, Papir, Tekstil, Metal, Keramika) upisalo je 5 redovnih studenata. Ostalo je 11 slobodnih mjesta za redovite te jedno za  izvanrednog studenta.

Na studij Povijest Jadrana i Mediterana, koji zajedno izvode Odjel za humanističke znanosti Sveučilišta u Dubrovniku i Filozofski fakultet u Zagrebu, upisalo se dvoje redovnih te nijedan izvanredni student. Slobodno je 16 redovnih te 3 izvanredna mjesta.

Stručni studij Sestrinstvo na dubrovačkom je sveučilištu upisalo 6 studenata, a ostalo je još 15 slobodnih mjesta.

RIT Croatia smjer Informacijske tehnologije (stručni) upisalo je 5 studenata, a ostalo je 15 slobodnih mjesta. Smjer Service Management (stručni), upisalo je 9 studenata dok je slobodnih čak 46 mjesta.

U Hrvatskoje se inače na 866 studijskih programa s 39 993 upisnih mjesta u ljetnom roku prijavilo 32 894 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 27 036.

Prema omjeru broja prvog prioriteta i upisne kvote, najpoželjniji studijski programi su Izobrazba trenera; smjer Kondicijska priprema sportaša, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, Izobrazba trenera; smjer Fitnes, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Fizioterapija, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu.

Ukupno najveći broj prijava prvog prioriteta imali su studijski programi Poslovna ekonomija- Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo – Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu; Pravo – Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Medicina – Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Strojarstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Gledajući srednjoškolski uspjeh, visoka učilišta s najvišim prosjekom ocjena kandidata koji su ostvarili pravo upisa su: Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu – prosjek ocjena 4.830654, Medicinski fakultet u Zagrebu – prosjek ocjena 4.805231, Stomatološki fakultet u Zagrebu – prosjek ocjena 4.732209, Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu – prosjek ocjena 4.680000 i Medicinski fakultet u Osijeku – prosjek ocjena 4.654285.

Nakon što su rang-liste u ljetnom upisnom roku objavljene, prema podacima Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta, ostalo je slobodno 12 957 mjesta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA