20.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 29 rujna, 2022
NaslovnicaLifestyleNA DANAŠNJI DAN Što učiniti s nečistom vodom koja teče na Placu?

NA DANAŠNJI DAN Što učiniti s nečistom vodom koja teče na Placu?

Je li Dubrovnik i prije samog početka izgradnje kanalizacije već imao na neki način razrađenu taktiku kako se riješiti nečiste vode. Gradoplov donosi što se dogodilo na današnji dan prije 623 godine i zašto je baš ova godina važna za daljnju kanalizacijsku mrežu.

Usporedo sa sprovođenjem popločavanja ulica u Dubrovniku se postupno uređivala i gradska kanalizacija. Još krajem XIII i tijekom XIV stoljeća nailazimo na zapise, naredbe, upozorenja i globe koje se odnose na neispravno od­vođenje vode i nečisti.

Međutim, tek početkom XV stoljeća vodi se ozbiljnija briga o sprovođenju ispravne gradske kanalizacije. Iz podatka koji nosi današnji datum, 31. ožujka 1397. godine, kada su izabrana trojica vlastele koji će donijeti prijedlog što treba učiniti s kloakama punim nečiste vode, koja teče na Placu, može se naslutiti da već tada postoji neka kanali­zacija, doduše samo na glavnoj ulici, i to samo na dijelu glavne ulice.

Kako su se gradile nove kamene kuće, a rušile stare drvene, tako su se gradila i nova sabirališta otpadnih voda i nečisti. Njihovim spaja­njem, doduše postupnim i neredovitim, stvarala se kanalizacijska mreža, sve do 1436. g., kada Veliko vijeće donosi odluku o uređenju gradske kanaliza­cije.

Izvor: Gradoplov

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA