27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleNA DANAŠNJI DAN ISPUNJENA DAVNA ŽELJA DUBROVČANA Postavljen križ na Srđu

NA DANAŠNJI DAN ISPUNJENA DAVNA ŽELJA DUBROVČANA Postavljen križ na Srđu

Davna želja stanovnika Dubrovnika i njegove okolice da se na Srđu podigne kameni križ, ostvarila se na današnji dan, 10. lipnja 1935. godine. Zahvaljujući plemenitoj inicijativi dubrovačkog biskupa Josipa Marije Carevića, podržanoj od cjelokupnog svećenstva i građanstva, te prihvaćenom projektu Vernezze, zablistao je križ na gordom Srđu, donosi današnje izdanje Gradoplova.

“Uoči svečanosti i blagoslova, u večernjoj raskošnoj rasvjeti nekolko se puta prikazivala silueta veličanstvenog znaka spasenja. Već ranonom zorom, tog ponedjeljka mnogobrojni hodočasnici iz cijelog dubrovačkog kraja hrlili su na mjesto slavlja, u narodnim nošnjama s barjacima i uz crvene pjesme.

Pred crkvom sv. Vlaha i pod zvonikom svrstale su se sve grupe, lumbardijeri su ispaljivali počasne plotune, a poslije mise u Katedrali krenula je povorka od 8.000 ljudi serpentinama na Srđ.

Okupljenom puku, pred veličanstvenim križem isklesnom u kvalitetnom bračkom polumramoru, visine 14. metara i debljine 65 cm, tada se obratio biskup (Carević-Marcelić) slijedećim riječima: “Vidim kako se pred križem svetim na Srđu danas uz tisuće pobožnog naroda klanja 80 barjaka. To je dokaz da je Križ ne samo znak spasenja i civilizacije, već da je On i barjak neopisive slave i pobjede!”

Taj križ, simbol nade, slave i pobjede granatiran je i srušen u srpsko-crnogorskoj agresiji na Dubrovnik na blagdan sv. Nikole 1991. godine. Nakon nekoliko dana branitelji Srđa su od nekoliko dasaka napravili drveni križ, kao znak da su još uvijek na Srđu.

Zahvaljujući dubrovačkom biskupu Želimiru Puljiću križ je obnovljen 12. listopada 1997. godine. Od starog križa, koji je 1935. godine dao podići dubrovački biskup Josip Marija Carević kao spomen na 1900 godina od Kristove smrti na Kalvariji, ostalo je samo podnožje na koje je postavljen novi križ od bračkog kamena. Preostali dijelovi križa obrađeni su, na misi u Gružu 2003 godine blagoslovio ih je papa Ivan Pavao II., te se ugrađuju u nove crkve i oltare u biskupiji.”

Više o događanjima na današnji dan kroz dubrovačku povijest pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA